Krewetki w kokosowej panierce
Idealne na romantyczna kolację.
Składniki:
- 24 surowe krewetki (bez głowy)
- 2 łyżki majonezu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 75 g czarnych oliwek
- Sól, pieprz, cukier
- Odrobina soku z cytryny
- 60 g panierki Panko
- 30 g wiórków kokosowych
- Białko z jajka
- Olej do frytowania
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić. Majonez wymieszać z jogurtem i śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane oliwki. Doprawić sokiem z cytryny solą, pieprzem i cukrem. Odstawić w chłodne miejsce.
Krewetki obrać, zdjąć błonkę. Panierkę Panko zmieszać z wiórkami kokosowymi. Krewetki obtaczać najpierw w białku jajka a następnie w panierce i smażyć na głębokim tłuszczu. Podawać z przygotowanym wcześniej dipem
Czas przygotowania 45 minut
Jedna porcja zawiera 1090 kJ/260 kcal