Krokiety jarskie z pieczarkami i cebulą
Tak wykonane krokiety posmakują każdemu!
Sposób przygotowania
1. Kapustę przełóż do garnka. Zalej niewielką ilością wody. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego, ew. sól do smaku. Ugotuj do miękkości. Następnie usuń przyprawy, a kapustę przestudź i drobno posiekaj.
2. Ziemniaki obierz, ugotuj w posolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę. Cebule obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dołóż pieczarki i smaż jeszcze 2–3 minuty.
3. Ziemniaki połącz z jajkami, kapustą oraz pieczarkami z cebulką. Przypraw solą i pieprzem. Z masy uformuj krokiety. Obtocz je w tartej bułce. Usmaż na rumiano na oleju.