Krokiety jarskie z pieczarkami i cebulą

Tak wykonane krokiety posmakują każdemu!

Czas przyrządzenia: 55 minut
Składniki dla: 6

Składniki

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 5–6 pieczarek (ew. mrożonych leśnych grzybów)
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • ok. 1 szkl. bułki tartej
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Kapustę przełóż do garnka. Zalej niewielką ilością wody. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego, ew. sól do smaku. Ugotuj do miękkości. Następnie usuń przyprawy, a kapustę przestudź i drobno posiekaj.

2. Ziemniaki obierz, ugotuj w posolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę. Cebule obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dołóż pieczarki i smaż jeszcze 2–3 minuty.

3. Ziemniaki połącz z jajkami, kapustą oraz pieczarkami z cebulką. Przypraw solą i pieprzem. Z masy uformuj krokiety. Obtocz je w tartej bułce. Usmaż na rumiano na oleju.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje