Krokiety z grzybami
Z jesiennego menu
- 40 dag grzybów leśnych (świeżych, ewentualnie mrożonych),
- 1/2 szklanki bułki tartej + 6-8 łyżek bułki tartej do panierowania krokietów,
- 3 jajka,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka mąki,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki masła,
- 3-4 łyżki oleju do smażenia.
Przygotowanie:
1. Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić, podsmażyć na maśle. Gdy ostygną, drobniej posiekać. Do grzybowej pulpy dać bułkę tartą, jajka, mąkę i siekaną natkę. Wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formować podłużne, nieduże krokieciki. Panierować je w bułce tartej.
2. Rozgrzewać porcjami olej i smażyć krokieciki, obracając, by ze wszystkich stron nabrały złotego koloru. Podawać od razu gorące.