Krokiety z grzybami
Z jesiennego menu

Składniki na 3-4 porcje:
- 40 dag grzybów leśnych (świeżych, ewentualnie mrożonych),- 1/2 szklanki bułki tartej + 6-8 łyżek bułki tartej do panierowania krokietów,- 3 jajka,- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,- 1 łyżka mąki,- sól, pieprz,- 4 łyżki masła,- 3-4 łyżki oleju do smażenia.
Przygotowanie:
1. Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić, podsmażyć na maśle. Gdy ostygną, drobniej posiekać. Do grzybowej pulpy dać bułkę tartą, jajka, mąkę i siekaną natkę. Wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formować podłużne, nieduże krokieciki. Panierować je w bułce tartej.
2. Rozgrzewać porcjami olej i smażyć krokieciki, obracając, by ze wszystkich stron nabrały złotego koloru. Podawać od razu gorące.