Krówkowa krajanka z piankami
Małe co nieco, które przygotujesz w niespełna pół godziny. Zadowoli każdego łasucha!
Sposób przygotowania:
1. Na garnku z gotującą się wodą ustaw metalową miskę (tak, by nie dotykała wody). Włóż do niej masło, połamane na kawałeczki czekolady, pokrojone krówki, wlej śmietanę. Mieszając, podgrzewaj w kąpieli wodnej, by składniki rozpuściły się i połączyły. Gdy masa stanie się gładka i jednolita, zdejmij miskę z garnka.
2. Do masy czekoladowo-krówkowej dodaj pianki oraz orzechy (deser będzie wyglądał efektownie, jeśli pozostawisz je w całości, ew. niezbyt drobno pokroisz), wlej likier migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
3. Dno foremki (25 x 25 cm) wyłóż pergaminem (można użyć też folii spożywczej). Masę czekoladową wyłóż na blaszkę i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni, lekko dociskając, by pozbyć się ewentualnych pustych przestrzeni.
4. Wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Stężałą tabliczkę wyjmij z foremki, polej polewą czekoladową i ostrym nożem pokrój na kawałki. Krajankę przechowuj w lodówce.