Reklama

Reklama

Krówkowa krajanka z piankami

Małe co nieco, które przygotujesz w niespełna pół godziny. Zadowoli każdego łasucha!

Czas przyrządzenia: 25 min + chłodzenie
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 2 tabliczki deserowej czekolady
  • 15 cukierków krówek
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki 36 proc.
  • 10 dag pianek marshmallow
  • 10 dag orzechów brazylijskich (ew. laskowych albo fistaszków)
  • 1 łyżka likieru migdałowego
  • 1 op. polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

1. Na garnku z gotującą się wodą ustaw metalową miskę (tak, by nie dotykała wody). Włóż do  niej masło, połamane na kawałeczki czekolady, pokrojone krówki, wlej śmietanę. Mieszając, podgrzewaj w kąpieli wodnej, by składniki rozpuściły się i połączyły. Gdy masa stanie się gładka i jednolita, zdejmij miskę z garnka.

Reklama

2. Do masy czekoladowo-krówkowej dodaj pianki oraz orzechy (deser będzie wyglądał efektownie, jeśli pozostawisz je w całości, ew. niezbyt drobno pokroisz), wlej  likier migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.

3. Dno foremki (25 x 25 cm) wyłóż pergaminem (można użyć też folii spożywczej). Masę czekoladową wyłóż na blaszkę i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni, lekko dociskając, by pozbyć się ewentualnych pustych przestrzeni.

4. Wstaw do lodówki, najlepiej  na noc. Stężałą tabliczkę wyjmij z foremki, polej polewą czekoladową i ostrym nożem pokrój na kawałki. Krajankę przechowuj w lodówce.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje