Krucha tarta z jabłkami i malinami

Bez mąki pszennej, bez jajek, bez masła. Ale ile smaku!

Krucha tarta z jabłkami i malinami
Krucha tarta z jabłkami i malinamimateriały prasowe

Przygotuj ciasto. Siemię lniane zalej 50 ml wrzątku, przykryj i odstaw na kwadrans, następnie odkryj i nieco przestudź. Tłuszcz utrzyj w misce na gładką masę, dodaj zaparzone siemię oraz mąki wymieszane z ksylitolem i przyprawami. Zagnieć gładkie ciasto.

Odważ 180 g ciasta i odłóż do położenia na wierzch. Resztą ciasta wyłóż formę do tarty o średnicy 26 cm - dno i brzegi. Nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.

Przygotuj nadzienie. W małej miseczce wymieszaj mąkę z cynamonem i wanilią. Jabłka umyj, obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na plasterki. Malin nie myj! Jeśli używasz rozmrożonych, dokładnie je odsącz. Jeśli dodajesz inne owoce, np. jagody, borówki czy porzeczki, umyj je i również bardzo dokładnie odsącz. Możesz pozbyć się nadmiaru wody z powierzchni owoców za pomocą papierowego ręcznika.

Na podpieczonym cieście rozsyp równomiernie mieszankę mąki i przypraw, a na niej rozłóż połowę pokrojonych w plastry jabłek, układając je dokoła, jeden obok drugiego, w taki sposób, by pośrodku było więcej jabłek niż przy brzegach (powstanie kopuła z jabłek). Podczas pieczenia objętość jabłek znacznie się zmniejszy, więc nie obawiaj się, że jest ich za dużo. Jabłka posyp malinami, ewentualnie także borówkami lub innymi drobnymi owocami. Rozłóż resztę jabłek w taki sam sposób.

Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.

Okładka książki
Okładka książkimateriały prasowe

Odłożone ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami folii spożywczej na kształt okręgu o 2-3 cm większego niż średnica formy, unieś je razem z folią i delikatnie przenieś na podpieczone ciasto, przykrywając nim owoce. Zlep brzegi górnej i dolnej warstwy ciasta. Nie przejmuj się, jeśli gdzieś zrobi się dziura. Jeśli zlepisz ciasto szczelnie, natnij je na górze w 2-3 miejscach ostrym nożem, by para miała ujście.

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut. Smakuje wspaniale zarówno na ciepło, jak i na zimno!

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas