Kruche ciasta z owocami

Rozpływają się w ustach!

Placek twarogowy

Składniki - spód

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki drobnego cukru
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki - masa

  • 40 dag czarnych porzeczek
  • 50 dag sera twarogowego śmietankowego
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki - kruszonka

  • 10 dag mielonych migdałów
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 5-6 łyżek mąki pszennej

Sposób przygotowania

1. Spód: zimne masło posiekaj, dodaj mąki, cukier, żółtka i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj spłaszczoną kulę, owiń ją folią spożywczą i chłodź 40 minut. Następnie rozwałkuj na kształt foremki, wyłóż ją pergaminem i przełóż ciasto. Dociśnij je do dna, ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15 minut w 180 st. C. 

2. Masa: owoce oczyść, opłucz, osusz. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Połącz z pojedynczo dodawanymi jajkami oraz porcjami mąki ziemniaczanej i twarogu. Na końcu domieszaj owoce. 

3. Składniki kruszonki połącz, rozcierając je palcami. Wstaw do lodówki. Na upieczony spód wyłóż masę serową. Posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, piecz 30-35 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje