Reklama

Reklama

Kruche ciasta z owocami

Rozpływają się w ustach!

Placek twarogowy

Składniki - spód

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki drobnego cukru
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki - masa

  • 40 dag czarnych porzeczek
  • 50 dag sera twarogowego śmietankowego
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki - kruszonka

  • 10 dag mielonych migdałów
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 5-6 łyżek mąki pszennej

Sposób przygotowania

1. Spód: zimne masło posiekaj, dodaj mąki, cukier, żółtka i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj spłaszczoną kulę, owiń ją folią spożywczą i chłodź 40 minut. Następnie rozwałkuj na kształt foremki, wyłóż ją pergaminem i przełóż ciasto. Dociśnij je do dna, ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15 minut w 180 st. C. 

2. Masa: owoce oczyść, opłucz, osusz. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Połącz z pojedynczo dodawanymi jajkami oraz porcjami mąki ziemniaczanej i twarogu. Na końcu domieszaj owoce. 

3. Składniki kruszonki połącz, rozcierając je palcami. Wstaw do lodówki. Na upieczony spód wyłóż masę serową. Posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, piecz 30-35 minut.

Reklama

Porzeczkowiec z miętą

Składniki

  • 1 kg mieszanych porzeczek (czerwonych, białych i czarnych)
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej
  • 12 dag masła
  • 2 żółtka
  • 5 dag białej czekolady
  • szczypta drobnej soli ew. kilka kropli esencji waniliowej
  • 2 szkl. cukru
  • 2-3 gałązki świeżej mięty

Sposób przygotowania

1. Dzień przed pieczeniem ciasta owoce umyj i osusz, oderwij je z gałązek, przebierz, usuń szypułki. Odłóż 1/2 szkl. do dekoracji. Resztę wrzuć do garnka, podlej odrobiną wody i zagotuj. Gdy puszczą sok , wsyp połowę cukru, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10-15 minut. Wsyp pozostały cukier, wrzuć gałązki mięty. Gotuj bez przykrycia, często mieszając. Gdy konfitura zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia. Wyjmij gałązki mięty. Odstaw do ostygnięcia. 

2. Przygotuj spód: zimne masło pokrój, czekoladę zetrzyj, wymieszaj. Dodaj żółtka, sól, przesianą mąkę, ew. esencję. Szybko zagnieć ciasto, chłodź 20 minut. Wylep nim tortownicę, dociskając je do dna. Piecz 20 minut w 180 st. C. 

3. Ciepłe ciasto posmaruj konfiturą. Piecz jeszcze 20 minut w 170 st. C. Pod koniec posyp odłożonymi owocami.

Kukurydzianka z morelami

Składniki - spód

  • po 20 dag mąki pszennej i kukurydzianej
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 20 dag schłodzonego masła
  • 10 dag smalcu
  • 1 duża pomarańcza
  • szczypta szafranu lub kurkumy
  • szczypta soli

Składniki - obłożenie

  • 1-14 moreli
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki miodu lub mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Sposób przygotowania

1. Spód: mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z mąką kukurydzianą, cukrem, szafranem, solą. Pomarańczę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Masło i smalec drobno pokrój, wsyp mąki z dodatkami i skórkę z pomarańczy, wlej 1-2 łyżki soku. Zagnieć zwarte ciasto. Schładzaj ok. 1 godziny. 

2. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto rozwałkuj i przełóż do foremki wyłożonej pergaminem. Ponakłuwaj, piecz 5-7 minut. 

3. Obłożenie: morele umyj, osusz, przetnij, usuń pestki. Śmietankę podgrzej z miodem i sokiem z pomarańczy. Włóż połówki moreli. Odstaw na 10-15 minut. Owoce wyjmij z zalewy, osącz. Przełóż na ciasto, układając rozcięciem do góry. Każdą połówkę polej skrop śmietanką (by wypełniła zagłębienie po pestce). Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 minut w 180 st. C.

Flan borówkowy

Składniki

  • po 10 dag mąki pszennej i żytniej razowej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 kostki (ok. 10 dag) mocno schłodzonego masła
  • 2-3 łyżki bardzo zimnej wody qszczypta soli;

Składniki - flan

  • 30 dag borówek lub malin
  • 1 l mleka 3,2%
  • 10 dag brązowego cukru
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • olej i kasza manna do foremki

Sposób przygotowania

1. Spód: mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem i solą. Dołóż jajko, wodę i pokrojone na kawałki masło. Szybko zagnieć zwarte ciasto. Foremkę posmaruj olejem, oprósz kaszką. Wyłóż ciasto i ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Piecz 15 minut w 180 st. C. 

2. Flan: laskę wanilii przekrój wzdłuż. Odlej /3 szkl. mleka. Resztę zagotuj z wanilią i cukrem. Odlane mleko zmiksuj z mąką, jajkami i solą. Mieszankę wlewaj powoli do wrzącego mleka, ciągle mieszając. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Wyjmij wanilię. Wylej masę na ciasto. 3 Owoce opłucz, osusz. Równomiernie posyp masę. Piecz 40 minut w 180 st. C. Podawaj na ciepło lub zimno. 

Złocisty kołacz

Składniki

  • po 1/2 szkl. mąki pszennej i mąki razowej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli

Składniki - nadzienie

  • 3 brzoskwinie lub nektarynki
  • 30 dag malin
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta mielonego cynamonu lub kardamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z mąką razową oraz z solą. Mocno schłodzone masło posiekaj z cukrami. Zagnieć ciasto dosypując wymieszane mąki i wlewając po jednej łyżce wody. Ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Chłodź przez 30 minut. 

2. Nadzienie: brzoskwinie umyj, wypestkuj, pokrój na cząstki. Maliny umyj, delikatnie osusz, kilka odłóż do dekoracji. Śmietanę energicznie wymieszaj z cynamonem, posłodź. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto na kształt koła. Przenieś je na blachę. 

3. Ciasto posyp bułką tartą. Posmaruj śmietaną, zostawiając czysty brzeg o szer. ok. 2 cm. Na śmietanie dekoracyjnie ułóż owoce. Wolny brzeg zawiń do środka, zlepiając go w falbankę. Blachę wstaw do piekarnika, piecz ok. 45 minut. Oprósz cukrem pudrem, udekoruj malinami.


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje