Kruche ciasta z owocami

Ciasto twarogowe z borówkami
Ciasto twarogowe z borówkami123RF/PICSEL

Placek twarogowy

Składniki

- spód

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki drobnego cukru
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

- masa

  • 40 dag czarnych porzeczek
  • 50 dag sera twarogowego śmietankowego
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- kruszonka

  • 10 dag mielonych migdałów
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 5-6 łyżek mąki pszennej

Sposób przygotowania

Sernik kalafiorowy - nietypowy sposób na domowe wypiekiInteria KulinariaInteria Kulinaria
Ciasto porzeczkowe
Ciasto porzeczkowe123RF/PICSEL

Porzeczkowiec z miętą

Składniki

  • 1 kg mieszanych porzeczek (czerwonych, białych i czarnych)
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej
  • 12 dag masła
  • 2 żółtka
  • 5 dag białej czekolady
  • szczypta drobnej soli ew. kilka kropli esencji waniliowej
  • 2 szkl. cukru
  • 2-3 gałązki świeżej mięty

Sposób przygotowania

Jak zrobić lody jagodowe?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Ciasto z morelami
Ciasto z morelami123RF/PICSEL

Kukurydzianka z morelami

Składniki

- spód

  • po 20 dag mąki pszennej i kukurydzianej
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 20 dag schłodzonego masła
  • 10 dag smalcu
  • 1 duża pomarańcza
  • szczypta szafranu lub kurkumy
  • szczypta soli

- obłożenie

  • 1-14 moreli
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki miodu lub mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Sposób przygotowania

Ciasto z borówkami
Ciasto z borówkami123RF/PICSEL

Flan borówkowy

Składniki

  • po 10 dag mąki pszennej i żytniej razowej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 kostki (ok. 10 dag) mocno schłodzonego masła
  • 2-3 łyżki bardzo zimnej wody qszczypta soli;

- flan

  • 30 dag borówek lub malin
  • 1 l mleka 3,2%
  • 10 dag brązowego cukru
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • olej i kasza manna do foremki

Sposób przygotowania

Kruche ciasto z owocami i beząInteria KulinariaInteria Kulinaria
Kołacz z owocami
Kołacz z owocami123RF/PICSEL

Złocisty kołacz

Składniki

  • po 1/2 szkl. mąki pszennej i mąki razowej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli

- nadzienie

  • 3 brzoskwinie lub nektarynki
  • 30 dag malin
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta mielonego cynamonu lub kardamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Proste ciasto czekoladowe z orzechamiInteria KulinariaInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?