Kruche ciasteczka z nadzieniem
Smakują każdemu!
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 2 żółtka
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag zimnego masła
- opakowanie cukru waniliowego
- 5 dag czekolady
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dag wiórków kokosowych
- 10 dag konfitury
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej przez gęste sitko na stolnicę. Dodaj masło, posiekaj je szerokim nożem na drobne grudki. Dodaj proszek do pieczenia, przesiany cukier puder i żółtka, zagnieć ciasto. Połóż ciasto na talerzu, przykryj drugim. Odłóż do lodówki na pół godziny.
2. Ciasto wyjmij, rozwałkuj na grubość 1 cm, wycinaj z niego kółka np. szklanką. Wykładaj na blachę pokrytą papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrób wgłębienie dnem szklanki.
3. Czekoladę rozpuść w garnku, wlej do części ciastek, posyp wiórkami kokosowymi. Resztę ciastek wypełnij konfiturą. Piecz 15 minut w temp. 180˚C. Odstaw do ostygnięcia.