Kruche ciasteczka z nadzieniem

Smakują każdemu!

Domowe kruche ciasteczka w dwóch wersjach
Domowe kruche ciasteczka w dwóch wersjach 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag zimnego masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 dag czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag konfitury

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej przez gęste sitko na stolnicę. Dodaj masło, posiekaj je szerokim nożem na drobne grudki. Dodaj proszek do pieczenia, przesiany cukier puder i żółtka, zagnieć ciasto. Połóż ciasto na talerzu, przykryj drugim. Odłóż do lodówki na pół godziny.

2. Ciasto wyjmij, rozwałkuj na grubość 1 cm, wycinaj z niego kółka np. szklanką. Wykładaj na blachę pokrytą papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrób wgłębienie dnem szklanki.

3. Czekoladę rozpuść w garnku, wlej do części ciastek, posyp wiórkami kokosowymi. Resztę ciastek wypełnij konfiturą. Piecz 15 minut w temp. 180˚C. Odstaw do ostygnięcia.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas