Kruche ciasto jest twarde?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Pieczesz swojemu dziecku smakowite ciasta? Sprawdź, co zrobić, żeby się udały.

Zrób dziecku zdrowy deser bez konserwantów
Zrób dziecku zdrowy deser bez konserwantów 123RF/PICSEL

Kruche ciasto jest twarde?

Być może zbyt długo było wyrabiane albo podczas wałkowania zanadto podsypywane mąką. Inna przyczyna: przed pieczeniem nie zostało dokładnie oziębione (trzeba je trzymać w lodówce minimum 30 minut) i zawarty w cieście tłuszcz nie zdążył stężeć.

Idealne drożdżowe

Na 50 dag mąki należy użyć najmniej 0,7 dag drożdży suchych lub odpowiednio 1,4 dag świeżych. Jeśli ciasto jest na mące razowej, można tę ilość nieco zwiększyć. Ciasta z dodatkiem dużej ilości jajek i tłuszczu też potrzebowały większej ilości drożdży.

Gęste ciasto ucierane (np. keks z bakaliami), pieczone w podłużnej foremce (tzw. keksówce) często pęka w drugiej fazie pieczenia. Zwykle powodem jest zbyt wysoka temperatura. Zapobiegnie temu zrobienie w środku surowego jeszcze ciasta głębokiej rysy nożem zamoczonym w zimnej wodzie.

Życie na Gorąco
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na