Kruche ciasto jest twarde?
Pieczesz swojemu dziecku smakowite ciasta? Sprawdź, co zrobić, żeby się udały.
Kruche ciasto jest twarde?
Być może zbyt długo było wyrabiane albo podczas wałkowania zanadto podsypywane mąką. Inna przyczyna: przed pieczeniem nie zostało dokładnie oziębione (trzeba je trzymać w lodówce minimum 30 minut) i zawarty w cieście tłuszcz nie zdążył stężeć.
Idealne drożdżowe
Na 50 dag mąki należy użyć najmniej 0,7 dag drożdży suchych lub odpowiednio 1,4 dag świeżych. Jeśli ciasto jest na mące razowej, można tę ilość nieco zwiększyć. Ciasta z dodatkiem dużej ilości jajek i tłuszczu też potrzebowały większej ilości drożdży.
Gęste ciasto ucierane (np. keks z bakaliami), pieczone w podłużnej foremce (tzw. keksówce) często pęka w drugiej fazie pieczenia. Zwykle powodem jest zbyt wysoka temperatura. Zapobiegnie temu zrobienie w środku surowego jeszcze ciasta głębokiej rysy nożem zamoczonym w zimnej wodzie.