Reklama

Reklama

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruchego ciasta nie trzeba długo zagniatać. Jest gotowe, gdy zaczyna być spójne. Warto za to pamiętać, aby po rozwałkowaniu (a przed włożeniem do lodówki) ponakłuwać je widelcem. Dzięki temu wyrośnie równo.

Składniki:

Reklama

CIASTO:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • skórka z cytryny lub ekstrakt waniliowy
  • sól do smaku

NADZIENIE:

  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z cukrem. Posiekaj nożem schłodzone masło i dłońmi rozetrzyj je z mąką, aby powstały grudki. Dodaj skórkę z cytryny i sól. Zagnieć ciasto w jeden kawałek.

Uformuj placek, umieść go na arkuszu pergaminu, przykryj drugim arkuszem. Rozwałkuj na grubość ok. 7 mm. Odkryj i wstaw do lodówki na 30 minut.

Ułóż ciasto na blasze, pokrój na kwadraty, ułóż połówki śliwek. Piecz w temp. 200 st. C, 15-20 minut. Posyp pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje