Reklama

Reklama

Kruche krążki z cebulowym farszem

Wytrawne tartaletki wypełnione smakowitym farszem. Sprawdzą się zarówno w formie przekąski, jak i dania, które można podać na kolację.

Czas przyrządzenia: 50 min + chłodzenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • ½ kostki (10 dag) masła
  • 4 łyżki mleka
  • sól
  • biały pieprz

Składniki - farsz:

  • 20 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 3 cebule
  • 1 mały por
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: połącz składniki, dosypując po dużej szczypcie soli oraz pieprzu. Ciasto podziel na 4 porcje, każdą rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Placuszkami wylep 4 foremki do tartaletek (o śr. ok. 12 cm). Wstaw je na 15 minut do zamrażalnika, a następnie do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Piecz ok. 13 minut. 

Reklama

2. Cebule obierz, każdą przekrój na pół i potnij w plasterki. Por dokładnie opłucz, oczyść z wierzchnich liści i pokrój w krążki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę  z porem, smaż ok. 5 minut. Przypraw solą i pieprzem, odstaw, by warzywa wystygły. Na patelnię wlej łyżkę oleju. Włóż mięso i zrumień je, smażąc ok. 6 minut. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem oraz ziołami prowansalskimi. Śmietanę zmiksuj krótko z jajkami, wymieszaj z cebulą.

3. Na podpieczone spody nałóż po porcji mięsa, rozsmaruj je i przykryj warstwą cebuli w sosie. Wygładź wierzchy, posyp serem. Tartaletki ustaw na blaszce, wsuń ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 20 minut, aż masa się zetnie i zrumieni. Ew. udekoruj zieleniną. 


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: tarta | tartaletki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje