Kruche krążki z cebulowym farszem
Wytrawne tartaletki wypełnione smakowitym farszem. Sprawdzą się zarówno w formie przekąski, jak i dania, które można podać na kolację.
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: połącz składniki, dosypując po dużej szczypcie soli oraz pieprzu. Ciasto podziel na 4 porcje, każdą rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Placuszkami wylep 4 foremki do tartaletek (o śr. ok. 12 cm). Wstaw je na 15 minut do zamrażalnika, a następnie do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Piecz ok. 13 minut.
2. Cebule obierz, każdą przekrój na pół i potnij w plasterki. Por dokładnie opłucz, oczyść z wierzchnich liści i pokrój w krążki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z porem, smaż ok. 5 minut. Przypraw solą i pieprzem, odstaw, by warzywa wystygły. Na patelnię wlej łyżkę oleju. Włóż mięso i zrumień je, smażąc ok. 6 minut. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem oraz ziołami prowansalskimi. Śmietanę zmiksuj krótko z jajkami, wymieszaj z cebulą.
3. Na podpieczone spody nałóż po porcji mięsa, rozsmaruj je i przykryj warstwą cebuli w sosie. Wygładź wierzchy, posyp serem. Tartaletki ustaw na blaszce, wsuń ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 20 minut, aż masa się zetnie i zrumieni. Ew. udekoruj zieleniną.