Kruche migdałowe gwiazdki

Mikołajkowe słodycze.

Ciasteczka w formie gwiazdek i półksiężyców
Ciasteczka w formie gwiazdek i półksiężyców 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej tortowej
  • 15 dag migdałów
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 17,5 dag masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Migdały zalej gorącą wodą, odstaw na 15 minut. Odcedź, zdejmij skórki. Wrzuć do blendera, zmiel na proszek. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj migdały, cukier, masło, posiekaj wszystko nożem. Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem, dodaj do ciasta. Składniki połącz, zagniatając ciasto ręcznie. Zawiń w folię, wstaw do zamrażalnika na 30 minut.

2. Ciasto wyjmij, rozwałkuj na grubość pół centymetra. Blaszką do wycinania ciasteczek w kształcie gwiazdki wycinaj ciastka. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C. Piecz 15 minut. Wyjmij, wystudź.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas