Kruche migdałowe gwiazdki
Mikołajkowe słodycze.
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej tortowej
- 15 dag migdałów
- 2 jajka
- 10 dag cukru
- 17,5 dag masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Migdały zalej gorącą wodą, odstaw na 15 minut. Odcedź, zdejmij skórki. Wrzuć do blendera, zmiel na proszek. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj migdały, cukier, masło, posiekaj wszystko nożem. Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem, dodaj do ciasta. Składniki połącz, zagniatając ciasto ręcznie. Zawiń w folię, wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
2. Ciasto wyjmij, rozwałkuj na grubość pół centymetra. Blaszką do wycinania ciasteczek w kształcie gwiazdki wycinaj ciastka. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C. Piecz 15 minut. Wyjmij, wystudź.