Reklama

Reklama

Kruche zrazy z karkówki w sosie grzybowym

Soczyste, kruche mięso w rozpływającym się w ustach sosie - to pomysł na obiad idealny. Doskonale sprawdzi się podawany z ziemniakami, ryżem lub kaszą w towarzystwie surówki.

Składniki

  • 1 kg karkówki wieprzowej bez kości
  • 10 dag kiszonej kapusty
  • 20 dag pieczarek brązowych
  • 2 łyżki ryżu
  • 3 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki margaryny

Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie, osącz. Kapustę opłucz, odciśnij, posiekaj. Dodaj ryż, wymieszaj. Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z kaszą i kapustą, przypraw solą i pieprzem.

Karkówkę umyj, osusz, pokrój na plastry, cienko rozbij (przez folię spożywczą). Oprósz z obu stron solą i pieprzem, z jednej strony posmaruj musztardą. Na środku ułóż farsz, ciasno zwiń, zepnij wykałaczkami.

Margarynę stop w rondlu, włóż zrazy, podsmaż ze wszystkich stron. Podlej wodą (jeżeli zostało trochę farszu, dodaj do sosu), ewentualnie dodaj kostkę bulionową. Duś pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. Sos przypraw do smaku.

Reklama

***

Zobacz również:

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>     






INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zrazy | karkówka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje