Krupnik jaglany
Przygotowany na wywarze z żeberek

Składniki
- 30 dag żeberek
- 10 dag kaszy jaglanej
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka
- 1/4 małego selera (korzeń)
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 spore ziemniaki
8
Składniki
- przyprawy
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
1. Żeberka płuczę, wkładam do garnka i zalewam ok.3 litrami zimnej wody. Doprowadzam do wrzenia. Zanim wywar zagotuje się, usuwam z powierzchni pianę. Potem wrzucam listki laurowe i ziele angielskie. Gotuję wywar ok. 40 minut.2. Seler naciowy, koperek,natkę, por, obraną cebulę,oraz czosnek drobno siekam.Marchewki, seler korzeniowy i pietruszkę obieram, myjęi ścieram na tarce o dużych otworach. Wszystkie przygotowane wcześniej jarzyny i zioła dodaję do zupy. Gotuję ją ok. 30 minut. Po tym czasie wsypuję kaszę i wrzucam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotuję jeszcze 15 minut.Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaje razem z mięsem z żeberek.