Reklama

Reklama

Krupnik na kurczaku

Koniecznie spróbuj. To danie zaskoczy cię smakiem

Czas przyrządzenia: 25 min + gotowanie 45 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • pozostałości pieczonego kurczaka (np. 1 udko, kawałek piersi
  • okrojone z mięsa kości kurczaka)
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)
  • kilka ziemniaków
  • liść laurowy, ziele angielskie (kilka ziarenek)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • kasza, np. jęczmienna
  • śmietana do zabielenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Mięso oraz kości z pieczonego kurczaka (kości mają najwięcej aromatu) zalej 2 litrami wody i gotuj 20 minut. 

2. Następnie dopraw solą, pieprzem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Dołóż oczyszczoną włoszczyznę (warzywa możesz od razu pokroić lub dodać w całości) i gotuj ok. 30 minut do miękkości (jeśli gotowałaś warzywa w całości, wyjmij je z zupy, ostudź, pokrój i ponownie dodaj). 

3. Wyjmij z zupy kości i obierz je z mięsa, które ponownie dołóż do zupy. Następnie dodaj obrane, pokrojone w średnią kostkę ziemniaki oraz kaszę i gotuj, aż będą miękkie. 

4. Na koniec krupnik ponownie dopraw solą, pieprzem i ew. szczyptą chili, jeśli lubisz, zabiel śmietaną. Posyp natką pietruszki i podaj, np. z pieczywem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje