Krupnik na kurczaku
Koniecznie spróbuj. To danie zaskoczy cię smakiem
Sposób przygotowania
1. Mięso oraz kości z pieczonego kurczaka (kości mają najwięcej aromatu) zalej 2 litrami wody i gotuj 20 minut.
2. Następnie dopraw solą, pieprzem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Dołóż oczyszczoną włoszczyznę (warzywa możesz od razu pokroić lub dodać w całości) i gotuj ok. 30 minut do miękkości (jeśli gotowałaś warzywa w całości, wyjmij je z zupy, ostudź, pokrój i ponownie dodaj).
3. Wyjmij z zupy kości i obierz je z mięsa, które ponownie dołóż do zupy. Następnie dodaj obrane, pokrojone w średnią kostkę ziemniaki oraz kaszę i gotuj, aż będą miękkie.
4. Na koniec krupnik ponownie dopraw solą, pieprzem i ew. szczyptą chili, jeśli lubisz, zabiel śmietaną. Posyp natką pietruszki i podaj, np. z pieczywem.