Krupnik na kurczaku
Koniecznie spróbuj. To danie zaskoczy cię smakiem

Składniki
- pozostałości pieczonego kurczaka (np. 1 udko, kawałek piersi
- okrojone z mięsa kości kurczaka)
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)
- kilka ziemniaków
- liść laurowy, ziele angielskie (kilka ziarenek)
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- szczypta chili (opcjonalnie)
- kasza, np. jęczmienna
- śmietana do zabielenia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
1. Mięso oraz kości z pieczonego kurczaka (kości mają najwięcej aromatu) zalej 2 litrami wody i gotuj 20 minut. 2. Następnie dopraw solą, pieprzem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Dołóż oczyszczoną włoszczyznę (warzywa możesz od razu pokroić lub dodać w całości) i gotuj ok. 30 minut do miękkości (jeśli gotowałaś warzywa w całości, wyjmij je z zupy, ostudź, pokrój i ponownie dodaj). 3. Wyjmij z zupy kości i obierz je z mięsa, które ponownie dołóż do zupy. Następnie dodaj obrane, pokrojone w średnią kostkę ziemniaki oraz kaszę i gotuj, aż będą miękkie. 4. Na koniec krupnik ponownie dopraw solą, pieprzem i ew. szczyptą chili, jeśli lubisz, zabiel śmietaną. Posyp natką pietruszki i podaj, np. z pieczywem.