Krupnik na sercach
Pożywna zupa.

Składniki na 4-6 porcji:
- 4 łyżki kaszy jęczmiennej, - 30 dag serduszek drobiowych, - 2 marchewki, - vegeta, - listek laurowy, - 2 ziarenka ziela angielskiego, - 1 pietruszka korzeniowa, - 1/2 pęczka koperku, - 5-6 ziemniaków
Przygotowanie:
Serduszka opłukać, oczyścić. Zalać 1 l wody, posolić. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości. W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki pokroić w kosteczkę. Wywar z serc przecedzić. Ponownie wlać do garnka. Do gorącego wywaru dodać przygotowane warzywa oraz wsypać przepłukaną kasze. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowani do zupy włożyć pokrojone w plastry serduszka oraz posiekany koperek. Czas przygotowania: około 50 minut