Krupnik na sercach

Pożywna zupa.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 4 łyżki kaszy jęczmiennej,
- 30 dag serduszek drobiowych,
- 2 marchewki,
- vegeta,
- listek laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 pietruszka korzeniowa,
- 1/2 pęczka koperku,
- 5-6 ziemniaków

Przygotowanie:

Serduszka opłukać, oczyścić. Zalać 1 l wody, posolić. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości. W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki pokroić w kosteczkę. Wywar z serc przecedzić. Ponownie wlać do garnka. Do gorącego wywaru dodać przygotowane warzywa oraz wsypać przepłukaną kasze. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowani do zupy włożyć pokrojone w plastry serduszka oraz posiekany koperek.
Czas przygotowania: około 50 minut

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas