Kto powinien unikać kurkumy?

Kurkuma jest przyprawą, która pochodzi z Azji, ale jest wykorzystywana w kuchniach na całym świecie. Charakteryzuje się ostrym i intensywnym smakiem oraz głębokim pomarańczowym kolorem. Kurkuma jest naturalnym barwnikiem żywności, który można znaleźć m.in. w makaronach oraz mieszankach przyprawowych (np. curry). kurkumę wykorzystuje się również w medycynie ludowej, a także w kosmetyce: ułatwia gojenie się ran, pomaga na stany zapalne, a także przyspiesza procesy metaboliczne i ułatwia odchudzanie. Niektórzy zaliczają przyprawę do naturalnych antybiotyków, bowiem wykazuje działanie antybakteryjne. Niestety, nie każdy może korzystać z kurkumy, ponieważ zdarza się, że wywołuje działanie niepożądane. Kto powinien unikać tej przyprawy? Jakie mogą być negatywne skutki?

Korzeń kurkumy
Korzeń kurkumy ©123RF/PICSEL
Przyprawa, która zmienia kolor potraw i zapobiega groźnym chorobomInteria.tv

Działanie kurkumy

Kurkuma w proszku
©123RF/PICSEL

Za intensywny smak oraz właściwości kurkumy odpowiada kurkumina – substancja zaliczana do przeciwutleniaczy. Ma właściwości antybakteryjne, a także detoksykujące. Może zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, a także chronić komórki organizmu przed nadmiernym starzeniem się. Kurkumina może również wzmagać produkcję soków żołądkowych oraz zmniejszać krzepliwość krwi i wchodzić w interakcje z innymi lekami.

Kto nie powinien spożywać kurkumy?

Cukrzyca
©123RF/PICSEL

Kurkumy powinny unikać osoby, które na co dzień przyjmują leki rozrzedzające krew. Ci, którzy chorują przewlekle, powinni skonsultować jej stosowanie z lekarzem, aby nie doszło do interakcji z lekami. Szczególnie na kurkumę muszą uważać pacjenci ze schorzeniami żołądkowymi, metabolicznymi (diabetycy), a także w trakcie chemioterapii. Kurkuma może również prowadzić do skurczów mięśni, dlatego zaleca się, aby nie spożywały jej kobiety w ciąży, gdyż może to spowodować poronienie.

Skutki uboczne działania kurkumy

Alergia
©123RF/PICSEL

Kurkuma jest przyprawą, która słabo rozpuszcza się w wodzie, dlatego aby substancje czynne wchłonęły się do organizmu, należy łączyć ją z piperyną, obecną np. w pieprzu. Niestety, kurkuma może również powodować alergie. Dlatego przed przystąpieniem do stosowania kurkumy lub suplementów diety z przyprawą, warto sięgnąć po konsultację lekarską. Jeśli po zastosowaniu kurkumy występują działania niepożądane, takie jak nudności, ból głowy, wysypka lub wstrząs anafilaktyczny, należy od razu udać się na pogotowie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas