Które mleko zdrowsze?

Czy mieszanka modyfikowana junior rzeczywiście jest lepsza dla małych dzieci niż zwykłe mleko krowie?

Mleka junior nie należy gotować, gdyż traci wówczas na wartości odżywczej
Mleka junior nie należy gotować, gdyż traci wówczas na wartości odżywczej123RF/PICSEL

Skład mleka typu junior jest lepiej dopasowany do potrzeb organizmu malca niż mleka krowiego.

Mieszanka modyfikowana ma nieco obniżoną zawartość białka (którego nadmiar obciąża m.in. nerki smyka).

W zamian zostały w niej uzupełnione składniki, których w diecie małego dziecka zwykle jest zbyt mało: żelazo, cynk, jod, niektóre witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Mleka junior nie należy jednak gotować, gdyż traci wówczas na wartości odżywczej. Dlatego zupę mleczną lub budyń dla malucha lepiej przygotowywać na zwykłym mleku krowim.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas