Kuchenne triki ułatwiające przygotowanie jedzenia
Codzienne przygotowywanie posiłków bywa męczące. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym stanie się ono szybsze i bardziej efektywne. Zobacz triki ułatwiające gotowanie.
Gotowanie i obieranie jajek
Jajka są zdrowe i pożywne, można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Często jednak trudność sprawia ich prawidłowe gotowanie, zwłaszcza gdy po włożeniu do wrzątku skorupka pęka a dookoła niej tworzą się nieestetyczne wycieki białka. Co zrobić aby jajka nie pękały podczas gotowania? Zamiast wkładać je do wrzątku jajka można włożyć do zimnej wody. Stopniowe podgrzewanie pozwoli uniknąć szoku termicznego i różnicy temperatur. Pomoże też wcześniejsze wyciągnięcie ich z lodówki aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Aby jajka nie pękały do wody warto dodać łyżkę octu, soku z cytryny lub soli.
Jeśli chcemy uzyskać jajka na miękko od momentu doprowadzenia wody do wrzenia powinniśmy je gotować jeszcze około 3-4 minuty. Jeśli chcemy zjeść jajka na twardo trzeba pogotować je nieco dłużej około 6-7 minut. Jak łatwo obrać jajko? Nie ma w tym nic trudnego, choć im jajko świeższe, tym trudniej pozbyć się skorupki. Jajko na twardo warto najpierw dokładnie obtłuc z każdej strony, a następnie ściągnąć skorupkę. Można też zastosować trik polegający na wlaniu do szklanki zimnej wody, umieszczeniu w niej jajka, przykryciu dłonią i kilkukrotnym, energicznym potrząsaniu. Dzięki temu skorupka łatwo odejdzie.
Obieranie i krojenie cebuli
Gdy ją rozbierali to nad nią płakali - ta zagadka dla dzieci pokazuje całą prawdę o cebuli, która wyciska łzy lepiej niż niejeden melodramat. Za nasze łzy odpowiadają lotne substancje chemiczne, które wydzielając się podczas obierania i krojenia cebuli i docierając do naszych oczu powodują podrażnienia. Jak zatem można poradzić sobie z ich zneutralizowaniem? Jest na to kilka niezawodnych sposobów.
Po pierwsze podczas krojenia cebuli warto oddychać ustami - ta czynność spowoduje, że część wydzielającego się gazu zostanie zdmuchnięta zanim dotrze wyżej. Po drugie warto zapalić świeczkę lub palnik kuchenki gazowej. Można także osłonić oczy specjalnymi okularami, które nie dopuszczą do podrażnienia powierzchni oka. Jeśli w naszym towarzystwie przebywa osoba nosząca soczewki kontaktowe jej również łatwiej będzie pokroić cebulę unikając łez.
Zanim jednak przystąpimy do krojenia cebulę trzeba obrać - łatwo zrobimy to odcinając dół i górę i lekko nacinając łupiny. Dobrze działa także pocieranie cebuli owiniętą wokół niej ściereczką - łupiny same odpadną, w podobny sposób można obierać ząbki czosnku, czy podprażone orzechy laskowe.
Przechowywanie zup i sosów
W Polsce marnuje się około 5 mln ton żywności rocznie. Tymczasem resztki z obiadu łatwo przechować na później. Przy niewielkich rozmiarach zamrażalnika w standardowej lodówce problematyczne wydaje się jednak mrożenie produktów płynnych. Istnieje jednak łatwy sposób na uniknięcie mrożenia zup czy sosów w zajmujących dużo miejsca pojemnikach. Porcję płynu warto przelać do woreczka strunowego, który szczelnie zamknięty i położony na płasko zmieści się bez problemu pomiędzy innymi mrożonkami.
Innym sposobem na wydłużenie żywotności płynnych posiłków jest zamknięcie ich w słoikach, gdy są świeżo ugotowane i jeszcze gorące, dzięki temu potrawa wekuje się i może być przechowywana dłużej. W ten sposób możemy także jednorazowo przygotować większą ilość zupy czy sosu, co pozwoli zaoszczędzić czas i pieniądze - jednorazowe gotowanie to jednokrotne obieranie warzyw, gotowanie, mycie naczyń i sprzętów.