Kuchenny gadżet za grosze. Wypróbuj jego ukrytą funkcję i szybciej obierz warzywa
Proste, skuteczne oraz szybkie rozwiązania w kuchni są często na wagę złota. Jednym z nich jest obieraczka do warzyw – wszechstronne urządzenie, które nie tylko w kilka chwil pozbędzie się skórki z produktów, ale także przyda się do innych kulinarnych eksperymentów. Czy wiesz, że podczas jej używania popełniasz typowy i bardzo powszechny błąd? Sprawdź, jak poprawnie i w pełni wykorzystać funkcje obieraczki.
Spis treści:
Jak działa obieraczka do warzyw?
Ten niepozorny przyrząd to nic innego jak nożyk szczelinowy. Bez problemu kupimy go za kilka złotych w mniejszych i większych sklepach. Taki gadżet w kuchni sprawia, że o wiele szybciej i łatwiej obierzemy owoce i warzywa, a także nadamy im pożądane kształty.
Poradzi sobie nie tylko z miękkimi, ale także twardymi okazami, takimi jak: ziemniak, ogórek, marchewka, kalarepa, burak czy jabłko. Obieraczka z łatwością usunie nawet najcieńszą skórkę, której obranie za pomocą zwykłego noża byłoby trudne i niewygodne.
Obierasz warzywa w ten sposób? Robisz to źle!
Wydaje się, że nie ma nic prostszego od posługiwania się obieraczką do warzyw. Wystarczy przecież przyłożyć ją do wybranego warzywa, docisnąć i przesuwać z góry na dół, pozbywając się skórki. Okazuje się, że nie jest to wcale poprawny sposób.
Jak zatem używać obieraczki, by w pełni wykorzystać jej możliwości? Ważne jest to, by nie odrywać jej od warzywa - nie tylko podczas ruchu w dół, ale także w dół. Dobrze sprawdzi się dociskanie obieraczki do warzywa i umiejętne manewrowanie nią nie w jedną, a obie strony.
Sekretna funkcja obieraczki
Czy wiesz, że za pomocą obieraczki możesz z powodzeniem pokroić owoce i warzywa w sposób dekoracyjny? Użyj jej, by uzyskać długie i cienkie plastry z marchewki, ogórka lub cukinii. Wykorzystasz je do przygotowania sałatki lub przyciągających wzrok roladek.
Ten niewielki przyrząd w kilka chwil pokroi warzywa, a otrzymane z nich plasterki możesz wykorzystać do przygotowania zdrowszego zamiennika tradycyjnego makaronu. Jak to zrobić? Plastry warzyw pokrój w paski, a następnie wrzuć je na minutę do wrzącej wody. Obieraczka poradzi sobie także z twardym serem, np. parmezanem, z którego szybko wyczaruje cienkie wiórki, gotowe do posypania zup, sałatek oraz innych dań.
Sprawdź: