Zamocz śledzie w tym napoju z bąbelkami. Jeszcze nigdy nie były tak delikatne i kruche
Śledzie, będące prawdziwym przysmakiem Polaków, są obowiązkowym daniem wigilijnym. Aby jednak zachwyciły smakiem i kruchością najpierw musimy poddać je specjalistycznej obróbce. W czym moczyć śledzie, aby zachwyciły smakiem i delikatnością? Ten produkt bije na głowę mleko i wodę.
Marynowane w occie lub oleju, z cebulką, po kaszubsku, po sułtańsku. W rodzajach śledzi możemy wręcz przebierać. Podajemy je jako przystawkę, dodatek do sałatek, a także w śmietanie lub usmażone.
To jednak w okresie przedświątecznym stajemy przed prawdziwym wyzwaniem. Wybieramy nie tylko rodzaj śledzi, który kolejno wyląduje na wigilijnym stole, ale również sposób ich moczenia. Ta metoda sprawia bowiem, że śledzie tracą nieprzyjemny aromat i smak przy jednoczesnym usunięciu z nich nadmiaru soli konserwującej. Dzięki temu stają się one kruchsze i łatwiejsze w obróbce
Śledzie moczy się przez około 12 do 18 godzin. Tradycyjnie robi się to w mleku lub w wodzie. W tym roku warto jednak sięgnąć po inną, zdecydowanie rewolucyjną metodę. Śledzie będą nie tylko obłędnie pyszne, ale również delikatne i kruche jak nigdy dotąd. W trakcie przedświątecznych przygotowań sięgnijmy po piwo.
Wymoczone w „złotym płynie” śledzie zachwycą swoim smakiem. Jak moczyć śledzie w piwie? Nie jest to nic trudnego. Na początku należy zagotować litr lub dwa litry piwa z solą i przyprawami – pieprzem i liściem laurowym. Schłodzony napar wlewamy na umieszczone w szklanym pojemniku śledzie. Wierzch polewamy łyżką oleju roślinnego, a następnie całość szczelnie przykrywamy. Odstawiamy na dobę. Tak przygotowane śledzie zachwycą podniebienia nawet najbardziej wymagających łasuchów.
***
Zobacz również:
Genialny trik na pozbycie się ości. Wystarczy jeden produkt
Dodaj ten składnik do sernika. Będzie lekki jak chmurka!
Jak zrobić wyśmienity keks? Nie tylko Magda Gessler ma na niego idealny przepis