Kuchnia na cały tydzień

Aktualizacja

Smaczne i pożywne posiłki.

Makaron z brukselką
Makaron z brukselką123RF/PICSEL

Makaron z brukselką

Sposób przygotowania

1. Połowę brukselki ugotuj w osolonym wrzątku lub na parze. Resztę posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zrumień pokrojoną drobno cebulę dymkę. Dodaj listki brukselki i posiekane drobno orzechy włoskie. Smaż kilka minut na małym ogniu. 

2. Dodaj ugotowane brukselki. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę i starty na tarce o drobnych oczkach parmezan. Przypraw solą i pieprzem. 

3. Ugotuj makaron, wrzuć na patelnię z warzywami, dobrze wymieszaj. Zalej jajkami ze śmietaną i serem. Wymieszaj szybko, podsmażając potrawę kilka chwil. Posyp świeżym tymiankiem. Podawaj gorące. 

Zapiekanka z dorszem
Zapiekanka z dorszem123RF/PICSEL

Dorsz w cieście francuskim

Sposób przygotowania

1. Filety z dorsza opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Posyp solą, pieprzem cytrynowym, polej sokiem z cytryny. Odstaw na 20 minut. Smaż na gorącym oleju po kilka minut z każdej strony. Kładź na papierowym ręczniku, by osączyć je z tłuszczu. Brokuł, paprykę i fasolkę umyj, pokrój, ugotuj na parze. 

2. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ciasto francuskie rozwałkuj, wyklej nim naczynie. Układaj rybę, brokuł, fasolkę, paprykę, posyp zielonym groszkiem, kukurydzą i przyprawami. Zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Posyp rozmarynem.  

Przepis na dorsza z topinamburemInteria Kulinaria
Faszerowane papryki
Faszerowane papryki123RF/PICSEL

Papryka faszerowana

Sposób przygotowania

1. Papryki opłucz, usuń nasiona. Ryż ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo z dodatkiem masła. Seler naciowy obierz, pokrój w drobną kostkę, usmaż razem z posiekaną cebulą. W misce wymieszaj ryż, seler z cebulą, przyprawy. Faszeruj papryki. 

2. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem, obok nieobranych ząbków czosnku. Posyp solą. Na dno wlej szklankę wody. 

3. Zapiekaj pod przykryciem 20 minut w temp. 180°C, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut. Podawaj z listkami selera naciowego i z zestawem surówek. 

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Sałatka z kalafiorem
Sałatka z kalafiorem123RF/PICSEL

Sałatka z kalafiorem

Sposób przygotowania

1. Czerwone cebule pokrój w piórka, przysmaż na gorącej oliwie. Cukinie posiekaj w kostkę, posyp solą i pieprzem, wrzuć na gorącą oliwę, smaż kilka minut, cały czas mieszając. 

2. Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki, pomidory suszone i koktajlowe pokrój. W dużej misce ułóż pomidory, cebulę, orzechy, kukurydzę. Kalafior opłucz, podziel na różyczki. Ułóż na patelni polanej odrobiną oliwy, na każdej połóż kawałek sera, smaż kilka minut. 

3. Przysmażony kalafior ułóż na sałatce, polej odrobiną oliwy, posyp solą i pieprzem. Podawaj z ciemnym pieczywem. 

Sałatka wiejska - idealna na przyjęciaInteria Kulinaria
Omlet ze szpinakiem
Omlet ze szpinakiem123RF/PICSEL

Omlet ze szpinakiem

Sposób przygotowania

1. Jajka umyj, wbij do miski. Wlej mleko, wsyp sól i pieprz, wymieszaj. Rozgrzej masło, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż. Dodaj szpinak, ser i startą gałkę muszkatołową. 

2. Ostudzony szpinak dodaj do masy jajecznej. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane i przelej masę. Smaż, aż spód się zrumieni, a wierzch będzie lekko ścięty. Podawaj z jogurtem lub sosem czosnkowym. 

Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas