Kuchnia na cały tydzień

Smaczne i pożywne posiłki.

Makaron z brukselką

Składniki

  • 30 dag brukselki
  • oliwa
  • pęczek cebuli dymki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • starty parmezan
  • pół paczki makaronu penne
  • 10 orzechów włoskich
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Połowę brukselki ugotuj w osolonym wrzątku lub na parze. Resztę posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zrumień pokrojoną drobno cebulę dymkę. Dodaj listki brukselki i posiekane drobno orzechy włoskie. Smaż kilka minut na małym ogniu. 

2. Dodaj ugotowane brukselki. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę i starty na tarce o drobnych oczkach parmezan. Przypraw solą i pieprzem. 

3. Ugotuj makaron, wrzuć na patelnię z warzywami, dobrze wymieszaj. Zalej jajkami ze śmietaną i serem. Wymieszaj szybko, podsmażając potrawę kilka chwil. Posyp świeżym tymiankiem. Podawaj gorące. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje