Kuchnia na cały tydzień
Pyszne i sycące propozycje na każdy dzień!

Dorsz z warzywami
Składniki
- 30 dag dorsza
- sok z cytryny
- sól • pieprz
- 1,5 kg ziemniaków
- oliwa
- papryka w proszku
- olej
- cebula
- marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 papryczki chilli
- 30 dag grzybów
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
1. Dorsza pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedź i wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą. Oprósz solą i papryką w proszku. Piecz 30 minut w temp. 180°C.
2. Usmaż pokrojoną cebulę, marchewkę, grzyby, paprykę i chilli. Przypraw. Rybę smaż na gorącej oliwie. Do żaroodpornego naczynia wsyp pieczone ziemniaki, cebulę, marchewkę, usmażoną rybę, grzyby, paprykę i papryczkę chilli. Delikatnie wymieszaj, polej śmietaną, smaż kilka minut. Podawaj z natką.

Bakłażany faszerowane
Składniki
- 4 bakłażany
- pierś kurczaka
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej
- szklanka przecieru pomidorowego
- 15 dag sera żółtego
- sos
- łyżka majonezu
- 3 łyżki śmietany
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki natki
Sposób przygotowania
1. Bakłażany wydrąż, miąższ posiekaj. Kurczaka pokrój, przypraw, obtocz w mące ziemniaczanej, smaż. Zalej przecierem pomidorowym. Dopraw.
2. Przełóż do bakłażanów. Posyp startym serem żółtym. Piecz 35 minut w temp. 180°C. Wymieszaj składniki sosu, posyp natką.

Tortille z fasolą i mięsem
Składniki
- olej
- cebula
- czerwona
- papryka
- 1/2 papryczki chilli
- 70 dag mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 40 dag krojonych pomidorów z puszki
- 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- oregano
- cynamon
- kmin rzymski
- łyżka cukru
- łyżka masła
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki białej fasoli konserwowej
- 8 tortilli pszennych
- 8 plastrów żółtego sera
- tarty
- ser cheddar
Sposób przygotowania
1. Usmaż drobno posiekaną cebulę, paprykę, papryczkę chilli, mięso mielone, czosnek, pomidory, przecier. Przypraw.
2. Dodaj masło, kukurydzę i fasolę. Duś 10 minut. Farsz ułóż na tortillach. Przykryj plastrem sera żółtego i zawiń. Podgrzej na suchej patelni. Przed podaniem posyp startym na tarce cheddarem.

Kurczak nadziewany
Składniki
- kurczak zagrodowy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- tymianek
- bułka
- szklanka mleka
- 4 wątróbki z indyka
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Schłodź. Bułkę namocz w mleku. Wątróbki oczyść, zmiel w maszynce do mięsa z odciśniętą bułką, pietruszką i koperkiem. Dodaj bułkę tartą, sól i pieprz. Białka ubij, żółtka utrzyj z masłem. Wszystkie składniki dodaj do masy. Farszem napełnij kurczaka.
2. Zepnij mięso wykałaczkami i zwiąż ciasno nitką. Włóż do natłuszczonej brytfanny Piecz godzinę w temp. 160°C. Kurczaka przewracaj na boki, polewaj wytopionym sosem i piecz jeszcze 30 minut.

Zapiekanka z kiełbasą
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków • sól
- olej
- cebula
- czerwona papryka
- 1/2 cukinii
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
- łyżka sosu sojowego
- 30 dag kiełbasy śląskiej
- 3 jajka
- 5 łyżek śmietany 18 proc.
- 20 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedź. Zeszklij posiekaną cebulę, dodaj paprykę i cukinię, smaż. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodaj posiekany czosnek i sos sojowy. Zdejmij z patelni.
2. Kiełbasę pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Wymieszaj z warzywami. Ziemniaki wyłóż na dno naczynia żaroodpornego. Przykryj warzywami i kiełbasą. Jajka ubij ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodaj starty na tarce ser żółty. Zalej zapiekankę. Piecz 40 minut w temp. 180°C.

Gulasz wołowy z musem
Składniki
- 1 kg szynki wołowej
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- pieprz
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka masła
- sól
- 2 łyżki śmietany
- słoik przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w kostkę. Obtocz w mące i smaż, mieszając. Zalej 4 szklankami ciepłej wody, zagotuj. Dodaj posiekane w kostkę cebule, czosnek, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Przypraw listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu półtorej godziny.
2. Wyjmij większość marchewki, pietruszki, ziele angielskie, listki laurowe i pieprz. Dodaj przecier pomidorowy, duś 15 minut. Sos odlej, zmiksuj. Dodaj musztardę, masło, sól i śmietanę. Gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, zagęść go mąką.

Roladki z ogórkiem
Składniki
- 1 kg schabu
- sól
- pieprz
- olej
- kilka łyżek musztardy
- 20 dag szynki w plasterkach
- korniszony
- paski gotowanej marchewki lub papryki
- panierka
- 2 jajka
- bułka tarta
- słodka papryka w proszku
- koperek
Sposób przygotowania
1. Schab pokrój w plastry i zbij tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem, skrop olejem. Każdy płat mięsa posmaruj musztardą. Wyłóż szynką, pokrojonymi korniszonami, marchewką lub papryką. Zwiń ciasno. Możesz spiąć wykałaczkami.
2. Jajka lekko ubij widelcem. Do bułki tartej dodaj paprykę w proszku. Każdą roladkę obtaczaj w jajku, a następnie w bułce z papryką. Obsmażaj na gorącym oleju ok. 15 minut. Podawaj na sałacie, posypane koprem.