Kule z warzywami i ziołowym jogurtem

Ziemniaki - smaczne, niedrogie i takie łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w chłodny dzień, gdy mamy ochotę zjeść coś konkretnego.

Zapiekane ziemniaczki
Zapiekane ziemniaczki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz. Włóż do garnka. Zalej je lekko posoloną wodą. Gotuj przez 10 minut. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ziemniaki odcedź, ułóż w formie. 

2. Pieczarki opłucz, wytrzyj do sucha. Potem pokrój je w plasterki. Wędlinę potnij w drobne słupki. Koperek, natkę i 1 gałązkę rozmarynu opłucz, osusz. Zioła grubo posiekaj. 

3. Cukinię umyj, odetnij końce, resztę pokrój w kostkę. Pieczarki i cukinię wrzuć na patelnię z oliwą. Smaż chwilę, mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Przełóż do formy z ziemniakami. 

4. Jajka wbij do miseczki. Dodaj jogurt i zioła. Wsyp sól, pieprz i tymianek. Wymieszaj. Polej zapiekankę. Posyp wędliną. Piecz 40 min w 200 st. C (góra i dół). Udekoruj resztą rozmarynu

Doskonałe calzone z warzywamiInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas