Kule z warzywami i ziołowym jogurtem
Ziemniaki - smaczne, niedrogie i takie łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w chłodny dzień, gdy mamy ochotę zjeść coś konkretnego.
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz. Włóż do garnka. Zalej je lekko posoloną wodą. Gotuj przez 10 minut. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ziemniaki odcedź, ułóż w formie.
2. Pieczarki opłucz, wytrzyj do sucha. Potem pokrój je w plasterki. Wędlinę potnij w drobne słupki. Koperek, natkę i 1 gałązkę rozmarynu opłucz, osusz. Zioła grubo posiekaj.
3. Cukinię umyj, odetnij końce, resztę pokrój w kostkę. Pieczarki i cukinię wrzuć na patelnię z oliwą. Smaż chwilę, mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Przełóż do formy z ziemniakami.
4. Jajka wbij do miseczki. Dodaj jogurt i zioła. Wsyp sól, pieprz i tymianek. Wymieszaj. Polej zapiekankę. Posyp wędliną. Piecz 40 min w 200 st. C (góra i dół). Udekoruj resztą rozmarynu