Kulebiak z grzybami

Składniki
- 70 dag mięsa z piersi indyka lub podwójna pierś z kurczaka
- 40 dag pieczarek
- garść suszonych leśnych grzybów
- 1 mała szalotka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka suszonej szałwii
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 1 opak. ciasta francuskiego xxl
- jajko
- szczypta kurkumy i 2-3 łyżki mleka do posmarowania ciasta
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
1. Grzyby suszone przepłucz pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Odcedź, posiekaj. Szalotkę obierz, posiekaj. Pieczarki umyj i osusz. Pokrój na kawałeczki, podsmaż na suchej patelni. Gdy wyparuje sok, wrzuć szalotkę i masło. Dopraw czosnkiem, szałwią, papryką, solą i pieprzem. Dorzuć suszone grzyby, duś 15 minut pod przykryciem. 2. Mięso umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Uformuj roladkę, obsmaż na oleju (po 2-3 minuty z każdej strony). Przestudź. Ciasto rozwiń, na środku rozsmaruj połowę grzybów. Na nich połóż wzdłuż mięso i przykryj resztą grzybów. Owiń ściśle ciastem i zlep je pod spodem. 3. Ciasto posmaruj jakiem z mlekiem i kurkumą. Piecz ok. 1 godziny w 180°C.