Kulebiak z grzybami

Kulebiak z grzybami
Kulebiak z grzybami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Grzyby suszone przepłucz pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Odcedź, posiekaj. Szalotkę obierz, posiekaj. Pieczarki umyj i osusz. Pokrój na kawałeczki, podsmaż na suchej patelni. Gdy wyparuje sok, wrzuć szalotkę i masło. Dopraw czosnkiem, szałwią, papryką, solą i pieprzem. Dorzuć suszone grzyby, duś 15 minut pod przykryciem. 

2. Mięso umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Uformuj roladkę, obsmaż na oleju (po 2-3 minuty z każdej strony). Przestudź. Ciasto rozwiń, na środku rozsmaruj połowę grzybów. Na nich połóż wzdłuż mięso i przykryj resztą grzybów. Owiń ściśle ciastem i zlep je pod spodem. 

3. Ciasto posmaruj jakiem z mlekiem i kurkumą. Piecz ok. 1 godziny w 180°C.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas