Kulinarne abc

Kilka sprawdzonych rad!

Zupa na dwa dni

Jeśli szykujesz większą porcję zupy i chcesz ją przechować do następnego dnia lub dłużej, pamiętaj, by nie dodawać warzyw oraz ziół, które mogą przyspieszyć jej fermentację. Prócz świeżej natki, bazylii, szczypiorku czy koperku szybsze psucie się zupy powoduje również cebula. Także śmietanę lepiej dodawać tuż przed podaniem.

Czerwona kapusta

Reklama

Aby serwowana w surówce czerwona kapusta nie była twarda, warto ją poszatkować, a następnie sparzyć wrzątkiem i dopiero doprawiać.

Ogranicz tłuszcz

Domowe frytki będą chrupiące i mniej nasiąkną olejem, jeśli przed smażeniem oprószysz je cukrem i dokładnie wymieszasz. Inna metoda to krótkie obgotowanie pokrojonych w paseczki ziemniaków.

Chrupiący spód do pizzy

Domowa pizza jest tańsza niż ta z restauracji. Możesz też dowolnie komponować jej składniki. Podstawą zawsze jednak jest pyszny i dobrze wypieczony spód. Jeśli chcesz, by był wyjątkowo chrupiący, część przewidzianej w przepisie mąki (np. 2-3 łyżki) zastąp taką samą ilością kaszy manny.

Na ciepło i na zimno

Kupiłaś więcej mielonego? Zamiast tradycyjnych kotletów, przygotuj smakowitą pieczeń. Połącz mięso z jajkiem i bułką tartą, dodaj ulubione przyprawy i dodatki (np. przesmażoną cebulę, posiekaną paprykę lub groszek z puszki), a następnie umieść całość w podłużnej formie i upiecz w piekarniku. Podaj na obiad lub, po wystudzeniu, jako wędlinę.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje