Kulki na kapuście - anna z warszawy
Składniki: 1,5 kg kwaszonej kapusty, 70 dkg mielonej wieprzowiny, 2 torebki ryżu, 4 cebule, 3 jajka, sól, pieprz, czosnek, kminek, 2 łyżki smalcu.
Przygotowanie
Kapustę kwaszoną dosyć drobno pokroić, włożyć do w miarę płaskiego garnka, posypać kminkiem, dodać ziele angielskie, listek i parę ziaren pieprzu. Podlać trochę wodą i gotować 40 minut. 2 cebule drobno posiekać i poddusić na oleju wraz z drobno pokrojonym czosnkiem, ryż w torebkach ugotować wg przepisu. Ostudzić - do mielonego mięsa dodać ryż, cebulę, popieprzyć, posolić, ewentualnie dodać inne przyprawy jak do mielonego mięsa. Wbić jajka i dobrze wyrobić formując kulki. Układać je na kwaszonej kapuście i gotować pod przykryciem jeszcze ze 40 min, następnie wyjąć na talerz. Pozostałe 2 cebule drobno pokrojone poddusić na smalcu. Dodać do kapusty, dobrze wymieszać, ułożyć z powrotem. Kulki jeszcze trochę poddusić i gotowe. To świetne zimowe danie - jeszcze lepsze po odgrzaniu na drugi dzień.