Kulki ryżowe onigiri
Te kulki od zawsze stanowią dla Japończyków szybką przekąskę, a także danie na piknik czy wycieczkę za miasto. Często wkładane są do pudełek z lunchem.
1. Nagrzej grill do średniej temperatury. Połóż łososia na ruszcie i grilluj przez 6-7 minut, aż będzie upieczony w środku. Odstaw do wystygnięcia. Zdejmij z ryby skórę i podziel mięso na sześć kawałków.
2. Lekko zwilż dłonie w miseczce z wodą, by zapobiec przyklejaniu się ziaren do rąk. Weź małą garść ryżu w dłoń i kciukiem drugiej ręki zrób wgłębienie w środku porcji ryżu (lub mieszanki ryżu z kaszą jęczmienną).
3. Włóż w zagłębienie kawałek łososia i przykryj go ryżem (lub mieszanką ryżowo-jęczmienną). Delikatnie zaciśnij wokół niego dłonie, by nadać porcji okrągły kształt, obracając i delikatnie ściskając ryż kilka razy, aż stanie się zbity i twardy. Powtórz czynności z pozostałymi kawałkami łososia, mocząc dłonie w wodzie pomiędzy wykonywaniem kulek.
4. Owiń każdą kulkę arkuszem nori i podawaj.
WSKAZÓWKA: Dla zaoszczędzenia czasu użyj łososia z puszki o obniżonej zawartości soli.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowy jak japońskie dziecko".