​Kulki ryżowe onigiri

Te kulki od zawsze stanowią dla Japończyków szybką przekąskę, a także danie na piknik czy wycieczkę za miasto. Często wkładane są do pudełek z lunchem.

Mini onigiri
Mini onigirimateriały prasowe

1.  Nagrzej grill do średniej temperatury. Połóż łososia na ruszcie i grilluj przez 6-7 minut, aż będzie upieczony w środku. Odstaw do wystygnięcia. Zdejmij z ryby skórę i podziel mięso na sześć kawałków.

2.  Lekko zwilż dłonie w miseczce z wodą, by zapobiec przyklejaniu się ziaren do rąk. Weź małą garść ryżu w dłoń i kciukiem drugiej ręki zrób wgłębienie w środku porcji ryżu (lub mieszanki ryżu z kaszą jęczmienną).

3.  Włóż w zagłębienie kawałek łososia i przykryj go ryżem (lub mieszanką ryżowo-jęczmienną). Delikatnie zaciśnij wokół niego dłonie, by nadać porcji okrągły kształt, obracając i delikatnie ściskając ryż kilka razy, aż stanie się zbity i twardy. Powtórz czynności z pozostałymi kawałkami łososia, mocząc dłonie w wodzie pomiędzy wykonywaniem kulek.

4.  Owiń każdą kulkę arkuszem nori i podawaj.

WSKAZÓWKA: Dla zaoszczędzenia czasu użyj łososia z puszki o obniżonej zawartości soli.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowy jak japońskie dziecko".

Zdrowy jak japońskie dziecko
Zdrowy jak japońskie dzieckomateriały prasowe
Jak zrobić pikantne skrzydełka? Banalny przepisInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas