Reklama

Reklama

Kurczak faszerowany po polsku

Złocista skórka, delikatne białe mięso i wyrazisty w smaku farsz. Oto przysmak w sam raz na obiad w rodzinnym gronie. Warto spróbować!

Czas przyrządzenia: 2 godziny 20 minut
Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 1 duży sprawiony kurczak (ok. 1,80 kg)
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • 20 dag pieczarek
  • 2 czerstwe małe kajzerki (razem ok. 10 dag)
  • 280 ml mleka do namoczenia bułek
  • 2 jajka
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki oleju,
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 cytryny
  • 1-2 łyżki konfitury morelowej
  • suszona natka pietruszki i koperek
  • sól
  • czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szałwia do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Posyp solą oraz pieprzem. Cytryny sparz, z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, drugą przekrój na pół. Mięso natrzyj sokiem i skórką z cytryny oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Bułki namocz w mleku. Wątróbki oczyść, dobrze wymocz w zimnej wodzie. Potem osusz i pokrój je na duże kawałki. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczkę. Grzyby podsmaż na oleju.

2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami na puszystą masę. Małymi porcjami domieszaj odciśnięte bułki. Potem dołóż wątróbki i pieczarki. Na koniec delikatnie połącz z pianą ubitą z białek. Farsz przypraw suszoną natką i koperkiem oraz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Kurczaka napełnij nadzieniem. Otwór zepnij wykałaczkami albo zszyj bawełnianą nitką. Nogi zwiąż. Tuszkę ułóż w brytfance. Dołóż połówki cytryny. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 1 godzinę.Konfiturę podgrzej, przetrzyj, posmaruj nią tuszkę 15 minut przed wyjęciem z piekarnika. Udekoruj szałwią.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje