Kurczak faszerowany po polsku
Złocista skórka, delikatne białe mięso i wyrazisty w smaku farsz. Oto przysmak w sam raz na obiad w rodzinnym gronie. Warto spróbować!

Składniki
- 1 duży sprawiony kurczak (ok. 1,80 kg)
- 20 dag wątróbek drobiowych
- 20 dag pieczarek
- 2 czerstwe małe kajzerki (razem ok. 10 dag)
- 280 ml mleka do namoczenia bułek
- 2 jajka
- 10 dag masła
- 2 łyżki oleju,
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 cytryny
- 1-2 łyżki konfitury morelowej
- suszona natka pietruszki i koperek
- sól
- czarny pieprz
- gałka muszkatołowa
- szałwia do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Posyp solą oraz pieprzem. Cytryny sparz, z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, drugą przekrój na pół. Mięso natrzyj sokiem i skórką z cytryny oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Bułki namocz w mleku. Wątróbki oczyść, dobrze wymocz w zimnej wodzie. Potem osusz i pokrój je na duże kawałki. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczkę. Grzyby podsmaż na oleju.2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami na puszystą masę. Małymi porcjami domieszaj odciśnięte bułki. Potem dołóż wątróbki i pieczarki. Na koniec delikatnie połącz z pianą ubitą z białek. Farsz przypraw suszoną natką i koperkiem oraz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.3. Kurczaka napełnij nadzieniem. Otwór zepnij wykałaczkami albo zszyj bawełnianą nitką. Nogi zwiąż. Tuszkę ułóż w brytfance. Dołóż połówki cytryny. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 1 godzinę.Konfiturę podgrzej, przetrzyj, posmaruj nią tuszkę 15 minut przed wyjęciem z piekarnika. Udekoruj szałwią.