Kurczak i chrupiące warzywa z woka

Smaki Azji.

Składniki na 4 osoby:

- 200 g kiełków z fasolki mung,
- po jednej czerwonej, zielonej i żółtej papryce,
- 5-6 małych cebuli,
- 500 g filetów z kurczaka,
- 1/8 l. bulionu drobiowego (instant),
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki oleju sezamowego,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- sól,
- pół łyżeczki Sambal Oelek

Przygotowanie:

Kiełki opłukać i dać na sito, aby odciekły. Papryki umyć, przekroić na 4 części, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Filety z kurczaka umyć pokroić w cienkie paski. Zimny bulion wymieszać z mąką ziemniaczaną. Danie będzie przygotowywane w woku kolejno po jednej porcji. 1 łyżkę oleju sezamowego rozgrzać w woku i obsmażyć na tym 1/4 mięsa, a następnie przesunąć je na brzeg woka. Dodać 1/4 cebuli i przesmażyć. Dodać trochę sosu sojowego, bulionu i papryki i dusić ok. 3 minuty. Dodać część kiełków i gotować jeszcze minutę. Doprawić solą, sosem sojowy i Sambal Oelek. W taki sam sposób przygotować kolejne porcje. Podawać z ryżem.
Jedna porcja zawiera: 1300 kJ/310 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kurczak | warzywa | potrawy z woka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje