Kurczak na sposób śródziemnomorski
Dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki
- 50 dag kurczaka
- 1 szkl. mieszanych oliwek, bez pestek
- 5 pomidorów suszonych z zalewy
- 2 łyżki kaparów
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 2 łyżki białego wina
- 3 plasterki wędzonego boczku
- po 1 łyżeczce suszonego oregano, tymianku i bazylii
- sól lub sos sojowy
- pieprz ziołowy
- oliwa z oliwek
5 porcji
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, ew. pokrój na równe kawałki i osusz ręcznikiem papierowym. Kapary zmiksuj z białym winem, szczyptą soli, 3 łyżkami oliwy lub zalewy z suszonych pomidorów. Posmaruj kawałki kurczaka z każdej strony. Odłóż do zamarynowania na 2-3 godziny. Przełóż 2-3 razy. 2. Na głębokiej patelni (która nadaje się do piekarnika) rozgrzej łyżkę oliwy. Cebulę obierz i posiekaj. Wrzuć na patelnię. Dodaj obraną, pokrojoną na talarki marchewkę i kawałeczki boczku. Podsmaż.