Reklama

Reklama

Kurczak na sposób śródziemnomorski

Dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej.

Czas przyrządzenia: 70 min + marynata
Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 50 dag kurczaka
  • 1 szkl. mieszanych oliwek, bez pestek
  • 5 pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki białego wina
  • 3 plasterki wędzonego boczku
  • po 1 łyżeczce suszonego oregano, tymianku i bazylii
  • sól lub sos sojowy
  • pieprz ziołowy
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, ew. pokrój na równe kawałki i osusz ręcznikiem papierowym. Kapary zmiksuj z białym winem, szczyptą soli, 3 łyżkami oliwy lub zalewy z suszonych pomidorów. Posmaruj kawałki kurczaka z każdej strony. Odłóż do zamarynowania na 2-3 godziny. Przełóż 2-3 razy. 

2. Na głębokiej patelni (która nadaje się do piekarnika) rozgrzej łyżkę oliwy. Cebulę obierz i posiekaj. Wrzuć na patelnię. Dodaj obraną, pokrojoną na talarki marchewkę i kawałeczki boczku. Podsmaż. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje