Kurczak na sposób śródziemnomorski

Dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej.

Kurczak po śródziemnomorsku
Kurczak po śródziemnomorsku123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, ew. pokrój na równe kawałki i osusz ręcznikiem papierowym. Kapary zmiksuj z białym winem, szczyptą soli, 3 łyżkami oliwy lub zalewy z suszonych pomidorów. Posmaruj kawałki kurczaka z każdej strony. Odłóż do zamarynowania na 2-3 godziny. Przełóż 2-3 razy. 

2. Na głębokiej patelni (która nadaje się do piekarnika) rozgrzej łyżkę oliwy. Cebulę obierz i posiekaj. Wrzuć na patelnię. Dodaj obraną, pokrojoną na talarki marchewkę i kawałeczki boczku. Podsmaż.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas