Kurczak parmigiana z makaronem
Pyszne i sycące danie włoskie.

Składniki
- 1 kg małych filetów z piersi kurczaka
- jajko i bułka tarta do panierowania
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- 100 ml białego wytrawnego wina - opcjonalnie
- świeża bazylia
- 500 ml passaty pomidorowej
- łyżka koncentratu pomidorowego
- żółty ser ok. 100 g
- kuleczki sera mozzarella
- sól i pieprz
- oliwa do podsmażania
- zioła prowansalskie
- makaron spaghetti 250 g
5 porcji
Sposób przygotowania
Oprószyć solą i pieprzem filety z kurczak, zapanierować i piec z odrobiną oleju 40 min - piekarnik nastawiony na 170 st. C. Odlać wodę, jeżeli się wytrąciła.
Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
Przygotować sos - na patelnię wlać oliwę i rozgrzać, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulkę i podsmażyć z dodatkiem soli. Dodać bazylię, białe wino oraz passatę. Smażyć 10 minut, by część płynów odparowała. Na końcu dodać koncentrat.
Makaron połączyć z sosem, ułożyć na nim upieczone filety, posypać serem i ułożyć kuleczki mozzarelli. Zapiekać jeszcze 10 minut.
Gotowe danie oprószyć ziołami.