Kurczak parmigiana z makaronem
Pyszne i sycące danie włoskie.
Sposób przygotowania
Oprószyć solą i pieprzem filety z kurczak, zapanierować i piec z odrobiną oleju 40 min - piekarnik nastawiony na 170 st. C. Odlać wodę, jeżeli się wytrąciła.
Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
Przygotować sos - na patelnię wlać oliwę i rozgrzać, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulkę i podsmażyć z dodatkiem soli. Dodać bazylię, białe wino oraz passatę. Smażyć 10 minut, by część płynów odparowała. Na końcu dodać koncentrat.
Makaron połączyć z sosem, ułożyć na nim upieczone filety, posypać serem i ułożyć kuleczki mozzarelli. Zapiekać jeszcze 10 minut.
Gotowe danie oprószyć ziołami.