Reklama

Reklama

Kurczak parmigiana z makaronem

Pyszne i sycące danie włoskie.

Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 1 kg małych filetów z piersi kurczaka
  • jajko i bułka tarta do panierowania
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina - opcjonalnie
  • świeża bazylia
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • żółty ser ok. 100 g
  • kuleczki sera mozzarella
  • sól i pieprz
  • oliwa do podsmażania
  • zioła prowansalskie
  • makaron spaghetti 250 g

Sposób przygotowania

Oprószyć solą i pieprzem filety z kurczak, zapanierować i piec z odrobiną oleju 40 min - piekarnik nastawiony na 170 st. C.  Odlać wodę, jeżeli się wytrąciła.

Reklama

Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. 

Przygotować sos - na patelnię wlać oliwę i rozgrzać, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulkę i podsmażyć z dodatkiem soli. Dodać bazylię, białe wino oraz passatę. Smażyć 10 minut, by część płynów odparowała. Na końcu dodać koncentrat.

Makaron połączyć z sosem, ułożyć na nim upieczone filety, posypać serem i ułożyć kuleczki mozzarelli. Zapiekać jeszcze 10 minut.

Gotowe danie oprószyć ziołami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje