Kurczak po gruzińsku

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.

Kurczak po gruzińsku
Kurczak po gruzińsku123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

  • 1 sprawiony kurczak
  • 1 kg pomidorów
  • 1 chili
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 podłużne czerwone papryki
  • mąka do oprószenia mięsa
  • oliwa do smażenia
  • po 200 ml białego wina i bulionu drobiowego
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:


1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Chili oraz czerwone papryki oczyść, pokrój w plasterki. Kurczaka umyj. Tuszkę podziel na 6 porcji. Posyp je solą oraz pieprzem. Mięso oprósz mąką, szybko zrumień na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z patelni.

2. Na tłuszczu ze smażenia kurczaka podsmaż pokrojone wcześniej warzywa. Podlej je winem i gotuj bez przykrycia 10 minut, aż wyparuje połowa płynu.

3. W tym czasie pomidory sparz, obierz, oczyść, miąższ pokrój na kawałki. Do warzyw na patelni dolej bulion i dołóż pomidory. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś bez przykrycia przez chwilę. Potem do sosu pomidorowego włóż mięso. Duś całość 35- 40 minut. Pod koniec jeszcze raz przypraw. Przed podaniem danie posyp listkami natki.

Zmysłowe smaki: Kacze udka z brzoskwiniamiInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas