Kurczak po gruzińsku
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
Składniki na 6 porcji:
- 1 sprawiony kurczak
- 1 kg pomidorów
- 1 chili
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 podłużne czerwone papryki
- mąka do oprószenia mięsa
- oliwa do smażenia
- po 200 ml białego wina i bulionu drobiowego
- słodka i ostra papryka w proszku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Chili oraz czerwone papryki oczyść, pokrój w plasterki. Kurczaka umyj. Tuszkę podziel na 6 porcji. Posyp je solą oraz pieprzem. Mięso oprósz mąką, szybko zrumień na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z patelni.
2. Na tłuszczu ze smażenia kurczaka podsmaż pokrojone wcześniej warzywa. Podlej je winem i gotuj bez przykrycia 10 minut, aż wyparuje połowa płynu.
3. W tym czasie pomidory sparz, obierz, oczyść, miąższ pokrój na kawałki. Do warzyw na patelni dolej bulion i dołóż pomidory. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś bez przykrycia przez chwilę. Potem do sosu pomidorowego włóż mięso. Duś całość 35- 40 minut. Pod koniec jeszcze raz przypraw. Przed podaniem danie posyp listkami natki.