Kurczak w miodzie i sezamie
Idealny na kolację.
Składniki:
- 4 ćwiartki kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sezamu
- olej rzepakowy
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- rozmaryn
- sól
- biały pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp białym pieprzem oraz natrzyj posiekanym drobno czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kurczaka z każdej strony. W miseczce przygotuj marynatę. Wymieszaj łyżkę oleju z miodem, rozmarynem, papryką słodką i ostrą.
2. Usmażonego kurczaka posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki. Obłóż go kawałkami cytryny, które nadadzą potrawie aromat. Piecz w temp. 180˚C przez 45 minut. W tym czasie na suchej, rozgrzanej patelni upraż sezam na złoto. Kurczaka podawaj posypanego sezamem z pieczonymi ziemniakami, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi. Taki kurczak dobrze smakuje też na zimno.