Reklama

Reklama

Kurczak z bekonem

Delikatny i aromatyczny. W towarzystwie pieczarek i ziół stanie się pysznym urozmaiceniem domowych obiadów.

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 małe filety z piersi kurczaka
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 12 dużych pieczarek
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta słodkiej papryki
  • 2 łyżki posiekanej
  • natki pietruszki

Sposób przygotowania

1. Filety umyj, podziel na porcje. Każdy kawałek oprósz solą, pieprzem i papryką. Włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie umyj pieczarki, pokrój je. Boczek potnij w drobną kostkę. Przesmaż go na maśle, po czym dodaj pieczarki i duś kilka minut. Następnie dodaj śmietanę i dopraw do smaku. 

2. Mięso obsmaż krótko z obu stron na dość dużym ogniu, następnie wrzuć do pieczarek i duś pod przykryciem, aż całkowicie zmięknie. W razie potrzeby uzupełnij sos wodą. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z makaronem, ryżem lub ziemniakami.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje