Reklama

Reklama

Kurczak z gruszką

Idealnie sprawdzi się na jesienny obiad. To połączenie jest naprawdę smaczne!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 8 udek z kurczaka
  • 4 twarde gruszki
  • 2 cebule czerwone
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • pół łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

1. Pałki kurczaka umyj, osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Przyprawy przesyp do miseczki, wymieszaj razem z czosnkiem i 2 łyżkami oleju. Miksturą natrzyj mięso. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę, by przeszło smakiem i zapachem przypraw. 

2. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Gruszki umyj, pokrój w dość grube plastry. Poprzekładaj nimi porcje kurczaka. Cebulę obierz, pokrój w łódeczki. Poukładaj w naczyniu. Za pomocą pędzelka jeszcze raz posmaruj mięso olejem - dzięki temu skórka nabierze złocistego koloru i będzie chrupiąca. Piecz godzinę w temp. 190°C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje