Kurczak z gruszką
Idealnie sprawdzi się na jesienny obiad. To połączenie jest naprawdę smaczne!
Sposób przygotowania
1. Pałki kurczaka umyj, osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Przyprawy przesyp do miseczki, wymieszaj razem z czosnkiem i 2 łyżkami oleju. Miksturą natrzyj mięso. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę, by przeszło smakiem i zapachem przypraw.
2. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Gruszki umyj, pokrój w dość grube plastry. Poprzekładaj nimi porcje kurczaka. Cebulę obierz, pokrój w łódeczki. Poukładaj w naczyniu. Za pomocą pędzelka jeszcze raz posmaruj mięso olejem - dzięki temu skórka nabierze złocistego koloru i będzie chrupiąca. Piecz godzinę w temp. 190°C.