Kurczak z pieca z jesiennymi warzywami
Bardzo prosty przepis.
Składniki:
- Ok 700 g dyni
- 1 por
- 2 łodygi selera naciowego
- 2-3 czerwone cebule
- 600 g ziemniaków
- 1 kurczak (podzielony na 6-7 części)
- 100 ml oleju
- Sól
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
- 5-6 gałązek tymianku
Przygotowanie:
Dynię, pora, selera i ziemniaki pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Cebulę pokroić w krążki.
Olej zmieszać z 2 łyżeczkami soli i papryką. Połową marynaty natrzeć kurczaka - resztą warzywa. Odstawić na 30 minut.
Mięso i warzywa umieścić na blasze piekarnika i piec 45 min. W 200 st. C. Podawać udekorowane tymiankiem.