Kurczak Zagrodowy w egzotycznej odsłonie
Świeże warzywa i owoce, oryginalne połączenia smaków i kulinarne wycieczki w egzotyczne zakątki to kwintesencja gorącej, letniej kuchni. W wakacyjnym menu liczy się lekkość dań i wyjątkowy smak. Odważne, nowatorskie kompozycje warto przetestować z najlepszymi - Kurczak Zagrodowy w orientalnej kompozycji zachwyci miłośników wyjątkowych smaków.
Wakacyjne potrawy to prawdziwy raj dla kulinarnych smakoszy. Dania pachnące ziołami i aromatami natury na co dzień goszczą w naszym menu. Wykorzystując świeże produkty, możemy w prosty sposób wyczarować prawdziwie niebiańskie smaki. Jednym z najbardziej apetycznych kierunków kulinarnych jest Daleki Wschód.
Pikantne smaki inspirowane kuchnią orientu, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Oryginalną potrawę nawiązującą do najlepszych tradycji kulinarnych Azji przygotować można z polskim Kurczakiem Zagrodowym. Jego delikatne, wartościowe mięso w połączeniu z krewetkami i śmietankowym, aksamitnym sosem oraz aromatyczną kolendrą, dają nowoczesną i egzotyczną kompozycję. Proste, efektowne i bardzo inspirujące danie, idealnie sprawdzi się podczas letniego lunchu czy lekkiej kolacji w gronie najbliższych. To propozycja stworzona dla miłośników dobrego, głębokiego smaku i kulinarnych podróży w odległe zakątki świata.
Kurczak Zagrodowy duszony w śmietance z krewetkami i kolendrą
Składniki:
- 1 kg skrzydełek Kurczaka Zagrodowego
- 250 g krewetek, obranych
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku, starty
- 300 g śmietanki 30%
- pół pęczka świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Skrzydełka i krewetki marynujemy w oleju z przyprawami. Smażymy na rozgrzanej dość mocno patelni kilka minut, do zrumienienia, zalewamy śmietanką i dusimy ok 30 minut. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną kolendrą.