Kurczak Zagrodowy w egzotycznej odsłonie

Świeże warzywa i owoce, oryginalne połączenia smaków i kulinarne wycieczki w egzotyczne zakątki to kwintesencja gorącej, letniej kuchni. W wakacyjnym menu liczy się lekkość dań i wyjątkowy smak. Odważne, nowatorskie kompozycje warto przetestować z najlepszymi - Kurczak Zagrodowy w orientalnej kompozycji zachwyci miłośników wyjątkowych smaków.

Wakacyjne potrawy to prawdziwy raj dla kulinarnych smakoszy. Dania pachnące ziołami i aromatami natury na co dzień goszczą w naszym menu. Wykorzystując świeże produkty, możemy w prosty sposób wyczarować prawdziwie niebiańskie smaki. Jednym z najbardziej apetycznych kierunków kulinarnych jest Daleki Wschód.

Reklama

Pikantne smaki inspirowane kuchnią orientu, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Oryginalną potrawę nawiązującą do najlepszych tradycji kulinarnych Azji przygotować można z polskim Kurczakiem Zagrodowym. Jego delikatne, wartościowe mięso w połączeniu z krewetkami i śmietankowym, aksamitnym sosem oraz aromatyczną kolendrą, dają nowoczesną i egzotyczną kompozycję. Proste, efektowne i bardzo inspirujące danie, idealnie sprawdzi się podczas letniego lunchu czy lekkiej kolacji w gronie najbliższych. To propozycja stworzona dla miłośników dobrego, głębokiego smaku i kulinarnych podróży w odległe zakątki świata.

Kurczak Zagrodowy duszony w śmietance z krewetkami i kolendrą 

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek Kurczaka Zagrodowego
  • 250 g krewetek, obranych
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 300 g śmietanki 30%
  • pół pęczka świeżej kolendry

Sposób przygotowania:


Skrzydełka i krewetki marynujemy w oleju z przyprawami. Smażymy na rozgrzanej dość mocno patelni kilka minut, do zrumienienia, zalewamy śmietanką i dusimy ok 30 minut. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną kolendrą.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje