Kuskus z szynką
Składniki: 25 dag kaszy kuskus, 50 dag pieczonej szynki wieprzowej, 2 łyżeczki bulionu instant, 5 dag rodzynek, 2 marchewki, cukinia, mały bakłażan, oliwa, sól, pieprz, mięta.

Kaszę kuskus zalej bulionem rozpuszczonym w gorącej wodzie, a następnie dokładnie z wymieszaj, przykryj i odstaw na około 6 minut.W tym czasie warzywa dokładnie umyj, marchewkę pokrój w cienkie plastry, cukinię potnij na półplasterki, a bakłażan pokrój na średniej grubościćwierć plasterki. Pieczoną szynkę wieprzową potnij w średniej wielkości kostkę. Warzywa lekko zblanszuj. Wymieszaj je z pokrojoną pieczoną szynką i podgrzej na patelni na rozgrzanej oliwie.Po chwili dodaj spęczniałą kaszę kuskus, wsyp rodzynki. Dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj z posiekanymi listkami mięty. Danie serwuj z jogurtem naturalnym.
Kaszę kuskus z pieczoną szynką możesz także przygotować w wersji jeszcze szybszej (tylko 15 minut) - zamiast warzyw możesz dodać do niej owoce z puszki - np. brzoskwinie lub ananasy w syropie. Kuskus przygotuj według wspomnianego przepisu, zalewając go jednak tylko lekko osolonym wrzątkiem. Owoce osącz, pokrój na kawałki i podgrzej z mięsem, łącząc następnie ze spęczniałą kaszą. Taką wersję dania dopraw do smaku słodką papryką w proszku, zamiast solą i pieprzem.
Jeśli lubisz, do obu wersji dania możesz przygotować sosy. Do warzywnej możesz zrobić np. sos majonezowy, czosnkowy albo jogurtowy, natomiast do owocowej wersji potrawy - np. sos z dodatkiem curry.