Kuskus z szynką

Składniki: 25 dag kaszy kuskus, 50 dag pieczonej szynki wieprzowej, 2 łyżeczki bulionu instant, 5 dag rodzynek, 2 marchewki, cukinia, mały bakłażan, oliwa, sól, pieprz, mięta.

Kuskus z szynką pieczoną
Kuskus z szynką pieczoną© Panthermedia

Kaszę kuskus z pieczoną szynką możesz także przygotować w wersji jeszcze szybszej (tylko 15 minut) - zamiast warzyw możesz dodać do niej owoce z puszki - np. brzoskwinie lub ananasy w syropie. Kuskus przygotuj według wspomnianego przepisu, zalewając go jednak tylko lekko osolonym wrzątkiem. Owoce osącz, pokrój na kawałki i podgrzej z mięsem, łącząc następnie ze spęczniałą kaszą. Taką wersję dania dopraw do smaku słodką papryką w proszku, zamiast solą i pieprzem.

Jeśli lubisz, do obu wersji dania możesz przygotować sosy. Do warzywnej możesz zrobić np. sos majonezowy, czosnkowy albo jogurtowy, natomiast do owocowej wersji potrawy - np. sos z dodatkiem curry.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas