Kutia
To tradycyjna potrawa, która spożywana była podczas świąt na Kresach. Współcześnie popularna jest wśród mieszkańców wschodnich regionów Polski. Jej nazwa pochodzi od ukraińskiego słowa kókkos, które oznacza ziarno.

Składniki
- 1 szklanka ziaren pszenicy
- 1 masa makowa np. Bakalland
- 4 łyżki miodu
- 100 g rodzynek np. Bakalland
- 100 g orzechów włoskich np. Bakalland
- 100 g Złotych owoców (Miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
- Pół szklanki soku wyciśniętego z mandarynki
Sposób przygotowania
Pszenicę płuczemy i zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy pszenicę do miękkości (przez ok. 1 godzinę). Następnie do ugotowanej i wystudzonej pszenicy dodajemy masę makową i podgrzany miód. Do szklanki wyciskamy sok z mandarynki i dodajemy do niego rodzynki i miechunkę, odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie siekamy orzechy. Namoczone rodzynki, posiekane orzechy i miechunkę, dodajemy do pszenicy i maku, wszystko mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kutię możemy ozdobić mandarynką.