Reklama

Reklama

Kutia

To tradycyjna potrawa, która spożywana była podczas świąt na Kresach. Współcześnie popularna jest wśród mieszkańców wschodnich regionów Polski. Jej nazwa pochodzi od ukraińskiego słowa kókkos, które oznacza ziarno.

Składniki

  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 masa makowa np. Bakalland
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g rodzynek np. Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich np. Bakalland
  • 100 g Złotych owoców (Miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
  • Pół szklanki soku wyciśniętego z mandarynki

Sposób przygotowania

Pszenicę płuczemy i zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy pszenicę do miękkości (przez ok. 1 godzinę). Następnie do ugotowanej i wystudzonej pszenicy dodajemy masę makową i podgrzany miód. Do szklanki wyciskamy sok z mandarynki i dodajemy do niego rodzynki i miechunkę, odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie siekamy orzechy. Namoczone rodzynki, posiekane orzechy i miechunkę, dodajemy do pszenicy i maku, wszystko mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kutię możemy ozdobić mandarynką. 

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje