Reklama

Reklama

Kutia pszeniczna z makiem

Tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. W wielu miejscach w Polsce jada się ją głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku.

Czas przyrządzenia: ok. 50 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 50 dag ziaren pszenicy
  • 1 szkl. maku
  • 15 dag rodzynek
  • 20 dag miodu
  • po 10 dag orzechów laskowych i włoskich
  • kandyzowane owoce

Sposób przygotowania:

1. Pszenicę zalej przegotowaną wodą, odstaw na kilka godzin. Ugotuj w tej samej wodzie do miękkości. Osącz. Mak zalej wrzątkiem. Po 2 godz. odcedź i dwukrotnie zmiel. Rodzynki namocz i osącz.

2. Miód podgrzej. Orzechy posiekaj drobno. Wsyp do rondelka z miodem, przemieszaj. Zdejmij z ognia. Do masy wsyp mak i ziarna pszenicy, wymieszaj, przestudź. Udekoruj kutię kandyzowanymi owocami.

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kutia | kutia na Wigilię

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje