Składniki na 8-10 porcji: - 40 dag maku, - 2 szklanki cukru, - 1 kostka masła lub margaryny, - 10 jaj, - 2 łyżki miodu, - 2 łyżki tartej bułki, - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, - polewa czekoladowa, - połówki orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie: 1. Mak zalać wrzącym mlekiem z wodą w proporcji 1:1 i gotować 15 minut. Ostudzić, osączyć na sitku i zemleć trzy razy. 2. Do maku dodać cukier, roztopiony tłuszcz, żółtka, miód, proszek do pieczenia i tartą bułkę, dokładnie wymieszać. Dodać ubite na sztywną pianę białka. Wymieszać. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec około 30-40 minut w temperaturze 200 st. C. Wyjąć, ostudzić. 4. Gotową polewę czekoladową rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Ostudzić. Polać nią ciasto. Udekorować połówkami orzechów włoskich. Przed podaniem ostrym nożem pokroić na kwadraty. Uwaga: Można też zrobić wersję na spodzie z kruchego ciasta.