Łatwe ciasto marchewkowe według Kasi Meller
To ciasto ma dużo marchwi, orzechów i migdałów, a mało cukru i mąki. Łatwo je zrobić i jest to ulubiony deser dzieci - zachęca Kasia Meller, autorka książki "W kuchni Mamy i córki".

W swojej książce Kasia Meller podaje same sprawdzone w jej rodzinie, przepisy. Przepis na ciasto marchewkowe powstał w wyniku poszukiwań "zdrowego ciasta" - wyjaśnia autorka. "Ciasto marchewkowe jest chyba ulubioną pozycją moich dzieci" - pisze w swojej książce Meller.
Do upieczenia ciasta marchewkowego będziemy potrzebować:
Składniki
- 400 g marchwi
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru brązowego
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów mielonych
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- łyżeczkę sody
- 3/4 łyżeczki soli
- łyżeczkę cynamonu
- łyżeczkę przyprawy do piernika
Sposób przygotowania
Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej. Przez sitko wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Na koniec dodajemy startą na grubej tarce marchewkę, mielone migdały i pokruszone orzechy.Taka porcja ciasta wystarczy na tortownicę o średnicy 26 cm. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 st. C.Książka Katarzyny Meller "W kuchni Mamy i córki" ukazała się nakładem wydawnictwa Marginesy.