Łatwe wypieki na ostatnią chwilę

Goście zjawią się lada moment a ty nie masz ich czym podjąć? A może przygotowywany deser okazał się klapą i potrzebujesz słodkiego planu "B" na szybko? Skorzystaj z naszych podpowiedzi.

Zawsze się udaje
Zawsze się udaje123RF/PICSEL

Ciasto cytrynowe

Białka ubijamy w misce na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier.

Cytryny myjemy, z jednej wyciskamy sok, ścieramy ich skórkę, najlepiej na małych oczkach tarki.

Do ubitej białkowej piany dodajemy startą skórkę z dwóch cytryn oraz pół szklanki wyciśniętego cytrynowego soku oraz pół szklanki oleju (lub oliwy), łączymy wszystko razem. Do składników dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.

Ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku braku papieru można formę natłuścić, np. masłem i obsypać bułką tartą). Pieczemy 50-55 minut w temp. 180 stopni.

Ciasto czekoladowe

Nie ma tu absolutnie nic skomplikowanego
Nie ma tu absolutnie nic skomplikowanego123RF/PICSEL

W rondelku umieszczamy margarynę, kakao i cukier, zalewamy całość szklanką mleka, stawiamy na niewielkim ogniu, zagotowujemy często mieszając, aż składniki rozpuszczą się i połączą, by powstała jednolita masa. Zdejmujemy ją z ognia i studzimy.

Dwa całe jajka wbijamy do osobnego naczynia, dodajemy dwa żółtka z pozostałych jajek (białka odlewamy, bo wykorzystamy je za chwilę), miksujemy jajka z żółtkami, aż otrzymamy jednolitą masę. Nie przestając miksować dodajemy do niej przestudzoną masę kakaową. Do całości dodajemy łyżkę proszku do pieczenia oraz mąkę przesianą przez sito. Starannie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.

Dwa odłożone białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, mieszamy.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (w opcji góra-dół) i pieczemy ciasto przez 25 min. 

Upieczone i przestudzone ciasto kroimy ostrym nożem wzdłuż, smarujemy wierzch dolnej połowy marmoladą i przykrywamy ją ostrożnie drugą połową ciasta. Gotowe odstawiamy na godzinę.

Ciasto pomarańczowe

Słodkie, ale nie za słodkie
Słodkie, ale nie za słodkie123RF/PICSEL

Białka ubijamy w misce na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. 

Pomarańcze myjemy, z jednej wyciskamy sok, ścieramy ich skórkę, najlepiej na małych oczkach tarki. Do ubitej białkowej piany dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz pół szklanki wyciśniętego pomarańczowego soku oraz pół szklanki oleju (lub oliwy), łączymy wszystko razem. Do składników dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Starannie mieszamy.

Ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku braku papieru można formę natłuścić, np. masłem i obsypać bułką tartą). Pieczemy 50-55 minut w temp. 180 stopni.

"Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas