Reklama

Reklama

Łatwy gulasz obiadowy

Aromatyczny gulasz z indyka z dodatkami warzywnymi smakuje wspaniale, a powstaje błyskawicznie. Z talerzy znika zaś jeszcze szybciej. I każdy biesiadnik prosi o dokładkę.

Składniki

  • 400 g udźca z indyka
  • łyżka oleju (lub smalcu)
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz ziołowy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • przyprawa do drobiu
  • woda do podlania gulaszu
  • świeży posiekany koperek i pietruszka do posypania

1. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cukinię myjemy i kroimy w talarki.

2. Mięso z indyka oczyszczamy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy mięsne kawałki, smażymy ze wszystkich stron. Dodajemy rozdrobnioną cebulkę, a na końcu ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub pokrojone drobno. Dorzucamy wszystkie przyprawy (oprócz soli). Gdy mięso lekko zbrązowieje, dodajemy pokrojoną cukinię, a następnie startą marchewkę. Mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy, aż warzywa staną się miękkie.

3. Dodajemy koncentrat i podlewamy całość niewielką ilością wody (ilość wody zależy od preferencji i konsystencji, jaką chcemy uzyskać), podsmażamy wszystko razem jeszcze kilka minut. Posypujemy danie koperkiem i pietruszką. Podajemy z ulubionymi dodatkami (gulasz ten dobrze komponuje się z kaszą gryczaną, jaglaną lub z puree ziemniaczanym).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje