Lazania brokułowa z udkami
Tradycyjny, włoski przepis w nowej odsłonie.
Składniki:
- 2 duże udka kurczaka
- brokuł
- łyżka oregano
- 2 ząbki czosnku
- 2 żółte papryki
- 10 oliwek
- szklanka śmietany 18-proc.
- łyżka majonezu
- sól, pieprz
- 30 dag żółtego sera (najlepiej goudy)
- 2 pomidory
- opakowanie lazanii
- olej
Przygotowanie:
1. Mięso udek pokrój w kostkę. Papryki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż mięso z paprykami. Brokuły gotuj 5 min w osolonej wodzie. Odcedź, rozdrobnij.
Czosnek posiekaj. Pomidory sparz, pokrój. Mięso z paprykami, brokuły, oregano, czosnek i pomidory wymieszaj, przypraw.
2. Płaty lazanii ugotuj w osolonej wodzie. Osącz. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami farsz i makaron, posypując startym serem. Śmietanę wymieszaj z majonezem, polej lazanię. Ułóż pokrojone oliwki. Zapiekaj 30 minut w temp. 170°C.