Lazania szparagowa z beszamelem
Smaczna i sycąca.

Składniki
- 2 duże pęczki zielonych szparagów
- 12 płatów lasagne
- 20 dag wędzonego boczku (w kawałku)
- 3 szkl. bulionu
- 3 szkl. mleka
- przyprawy i dodatki
- 2 duże pęczki zielonych szparagów
- 12 płatów lasagne
- 20 dag wędzonego boczku (w kawałku)
- 3 szkl. bulionu
- 3 szkl. mleka
Sposób przygotowania
1. Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końce. Pędy opłucz, włóż do wysokiego garnka z wrzącą, posoloną wodą. Gotuj ok. 5 minut. Wyjmij, przestudź. 2. W tym czasie cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę, wysmaż na chrupko na suchej patelni. Formę (18 x 30 cm) posmaruj tłuszczem. 3. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Oprósz mąką i krótko zasmaż. Dolej bulion i mleko. Mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na spodzie przygotowanej formy rozsmaruj 4-5 łyżek beszamelu. Następnie ułóż 4 płaty makaronu i porcję szparagów. Posmaruj je cienko sosem. Tak samo układaj kolejne warstwy, aż zużyjesz wszystkie szparagi i makaron oraz cały beszamel.4. Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem oraz wysmażonym boczkiem. Lazanię wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. (góra i dół). Piecz 35 minut. Udekoruj. Od razu podawaj.