Lekki krem porowo-ziemniaczany

Krem porowo-ziemniaczany smakuje doskonale. Ma aksamitną konsystencję i wyrazisty aromat. Smacznego!

Taka zupa-krem smakuje doskonale
Taka zupa-krem smakuje doskonale materiały prasowe

Składniki:

  • por - 2 sztuki
  • ziemniaki - 350 g 
  • marchewka - 50 g
  • bulion warzywny - 1 litr
  • czosnek - 1 ząbek
  • cebula dymka - 1 sztuka
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • suszony tymianek - ½ łyżeczki
  • gałka muszkatołowa - ½ łyżeczki                         
  • chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki  

Wykonanie:

Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości.

Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor. Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami. Smacznego!

Przepis na zupę krem z marchwiInteria Kulinaria
INTERIA/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas