Reklama

Reklama

Lekki krem z porów z grzankami

Pyszna i łatwa zupa dla całej rodziny.

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 pory
  • 350 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • chleb wieloziarnisty np. Dan Cake
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Zieloną część pora odkrój, pozostałą białą pokrój w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalej bulionem warzywnym, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotuj do miękkości. Następnie zmiksuj blenderem.

Reklama

Kromki chleba ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i zapiecz w piekarniku na złoty kolor. Krem porowo-ziemniaczany podawaj z ciepłymi grzankami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje