Lekkie ciasto bez pieczenia
Tropikalne upały nie odpuszczają. W taką pogodę jemy lekko, często bez mięsa, chętnie wykorzystując przepisy, w których nie musimy włączać piekarnika. A co jeśli będziemy mieć ochotę na ciasto? Teraz jest idealny czas na chłodzące ciasta bez pieczenia!
Czekoladowy tort lodowy
Sposób przygotowania
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć białą czekoladę, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
2. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę i masło, dodać śmietanę, podgrzewać 5 min/90°C/obr. 2, następnie wymieszać 30 s/obr. 4. Przelać do miski, odstawić. Na dno silikonowej formy (24 x 10 cm) nałożyć 3-4 łyżki masy z gorzkiej czekolady, równomiernie rozprowadzić, ułożyć na niej warstwę z 10 ciastek w 2 rzędach, ponownie nałożyć 3-4 łyżki masy czekoladowej równomiernie rozprowadzić. Czynność powtarzać do uzyskania 4 warstw z ciastek i 5 z masy czekoladowej. Formę przykryć folią spożywczą, wstawić do zamrażalnika na ok. 8 godz. lub na noc.
3. Czekoladowy tort lodowy z ciastkami wyjąć z zamrażalnika na godzinę przed podaniem i udekorować rozdrobnioną białą czekoladą.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1. Białą czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odstawić do lodówki do momentu podania.
2. W garnku umieścić gorzką czekoladę i masło, dodać śmietanę, podgrzewać do rozpuszczenia, następnie wymieszać. Przelać do miski, odstawić. Na dno silikonowej formy (24 x 10 cm) nałożyć 3-4 łyżki masy z gorzkiej czekolady, równomiernie rozprowadzić, ułożyć na niej warstwę z 10 ciastek w 2 rzędach, ponownie nałożyć 3-4 łyżki masy czekoladowej równomiernie rozprowadzić. Czynność powtarzać do uzyskania 4 warstw z ciastek i 5 z masy czekoladowej. Formę przykryć folią spożywczą, wstawić do zamrażalnika na ok. 8 godz. lub na noc. Czekoladowy tort lodowy z ciastkami wyjąć z zamrażalnika na godzinę przed podaniem i udekorować rozdrobnioną białą czekoladą.