Lekkie sałatki do potraw z grilla
Właśnie rozpoczął się sezon na grillowanie, a potrawy z rusztu będą królowały w niejednym ogrodzie podczas majówki. Jako dodatek do grillowanych mięs, szaszłyków i innych przekąsek doskonale sprawdzą się lekkie sałatki, które wzbogacą smak głównych dań. Podpowiadamy trzy sprawdzone przepisy, które zrobią furorę podczas majówkowego grillowania.
Sałatka z suszonymi pomidorami i orzechami
Sałatka z suszonych pomidorów nadaje się zarówno do chudych, jak i tłustszych mięs. Jest lekko pikantna i zawiera niewiele kalorii. Sprawi przyjemność smakoszom oryginalnych połączeń smakowych.
Potrzebne składniki
* opakowanie rukoli;
* 10 sztuk suszonych pomidorów z zalewy;
* 20 sztuk czarnych oliwek;
* ser mozarella w małych kuleczkach (około 15 sztuk);
* 50 gramów delikatnie pokruszonych orzechów włoskich;
* posiekana czerwona cebula;
* sól morska i świeżo mielony pieprz ziołowy;
* oliwa z oliwek;
* sok z cytryny.
Sposób przygotowania
1. Myjemy rukolę pod zimną wodą.
2. Kroimy pomidory oraz ser mozarella na połowę.
3. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki: rukolę, pomidory, mozarellę, oliwki, orzechy, cebulę.
4. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i polewamy oliwą i sokiem z cytryny.
5. Na koniec delikatnie mieszamy całość.
Klasyczna sałatka do grilla z fetą
To jedna z najpopularniejszych sałatek do potraw z grilla. Przypomina nieco grecką sałatkę, ale wzbogacona jest o paprykę i ziarna słonecznika. Ma niewiele kalorii i pasuje do każdego rodzaju mięs.
Potrzebne składniki
* niewielka główka sałaty lodowej;
* około 20 sztuk czarnych oliwek;
* dwa duże pomidory;
* jeden długi zielony ogórek;
* cebula czerwona;
* czerwona papryka;
* dwie łyżki ziaren słonecznika;
* półtłusty ser feta;
* miks suszonych ziół;
* oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania
1. Dokładnie myjemy liście sałaty i rwiemy ją na małe części od razu wrzucając do dużej miski.
2. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pokrojonego w cienkie plastry ogórka, posiekaną cebulkę, oliwki, pokrojoną w cienkie plastry paprykę oraz ser feta posiekany w kostkę.
3. Na rozgrzanej patelni z kroplą oliwy z oliwek podsmażamy dwie łyżki ziaren słonecznika - do zarumienienia i dodajemy do sałatki.
4. Całość skraplamy oliwą z oliwek i posypujemy suszonymi ziołami.
Sałatka z pieczonym burakiem, dynią i pestkami dyni
Ta niecodzienna sałatka sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań, jak i sam posiłek. Jest syta, ale nietucząca. Połączenie smaku pieczonego buraka i dyni zachwyci każdego, kto lubi eksperymenty kulinarne.
Potrzebne składniki
* jedno opakowanie roszponki;
* jeden duży burak;
* około 250 gramów dyni hokkaido;
* dwie łyżki pestek dyni;
* cebula czerwona;
* 100 gramów startego parmezanu;
* sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Dokładnie myjemy roszponkę.
2. Obieramy buraka i kroimy go na plastry. Dynię kroimy w kostkę. Układamy na papierze do pieczenia na blasze i wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
3. Siekamy cebulę.
4. Po upieczeniu dyni i buraka do dużej miski wrzucamy roszponkę, dodajemy pieczone warzywa, cebulkę, stary parmezan, a całość posypujemy pestkami dyni.
5. Na koniec doprawiamy sałatkę pieprzem i solą oraz polewamy sosem miodowo-musztardowym.
Składniki potrzebne do przygotowania sosu
* dwie łyżki musztardy miodowej;
* łyżka płynnego miodu;
* kilka kropel soku z cytryny.
Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać.